Kolejne biuro Ericssona - firma wynajęła 8 000 mkw. w DOT Office w Krakowie

WARSZAWA / KRAKÓW, 8 lutego 2017 r. Ericsson – światowy lider w obszarze rozwiązań ICT (teleinformatyka) – podpisał umowę najmu 8 000 mkw. w DOT Office, krakowskiej inwestycji Grupy Buma. Firma zajmie cały budynek E, a do swojej nowej siedziby przeniesie się w czerwcu 2017 r.

Eksperci z międzynarodowej firmy JLL wspierali firmę Ericsson w procesie opracowywania długoterminowej strategii najmu, poszukiwaniu odpowiedniej lokalizacji i określaniu warunków umowy.

Ericsson jest największym na świecie dostawcą technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych z siedzibą w Sztokholmie. Firma zatrudnia obecnie 111 000 pracowników w 180 krajach oferując innowacyjne usługi i rozwiązania.

Monika Dobrogosz, REFM Manager CUCE excl. HU, reprezentująca firmę Ericsson powiedziała: “Po zakupie polskich spółek z siedzibami w Łodzi i Krakowie, Ericsson, jako wiodąca firma teleinformatyczna w Polsce, postanowił zapewnić swoim pracownikom najwyższej jakości warunki pracy, które odpowiadają światowym standardom. Wierzę, że znakomite środkowisko pracy w budynkach, w których wynajęliśmy powierzchnię, będzie odzwierciedleniem globalnej marki i  kultury naszej organizacji.”

„Decyzja tak znanej globalnej marki jak Ericsson o uruchomieniu swojego biura w DOT Office to znakomita wiadomość. W ten sposób Ericsson dołączy do innego giganta – firmy Shell – który wprowadził się już do swojej nowej siedziby. Jestem przekonany, że pracownicy Ericsson będą zadowoleni zarówno z nowoczesnych powierzchni biurowych, jak i dostępu do szeregu opcji transportu i udogodnień w ramach samego kompleksu”, komentuje Konrad Dziewoński, Prezes Zarządu Grupy Buma.

DOT Office, zaprojektowany przez renomowane biuro Medusa Group, zlokalizowany jest przy ulicy Czerwone Maki w Krakowie. Rejon ten charakteryzuje się dużym potencjałem dla rozwoju innowacji oraz stanowi siedzibę wielu centrów badawczych, zarówno Uniwersytetu Jagiellońskiego, jak i firm. W pobliżu kompleksu znajduje się jeden z głównych węzłów komunikacji miejskiej oraz parking typu Park & Ride.

Rafał Oprocha JLL„Dla firmy Ericsson poszukiwaliśmy nowoczesnego, bardzo dobrze skomunikowanego biura. Kluczowa była również elastyczność umowy ze względu na rozwój firmy. Cieszymy się z możliwości współpracy z taką marką jak Ericsson przy tej znaczącej transakcji", dodaje Rafał Oprocha, dyrektor oddziału JLL w Krakowie.

Transakcja firmy Ericsson była jedną z największych umów najmu zawartych na krakowskim rynku biurowym w ubiegłym roku.

JLL reprezentował firmę Ericsson w Krakowie (8 000 mkw.) i w Łodzi (8 400 mkw.)