ROCKWOOL rekrutuje i otwiera centrum kompetencji w Maratonie

Centrum kompetencji ROCKWOOL przenosi się do budynku Maraton, budowanego przez Skanska w centrum Poznania. Firma, mimo, że jest nowym graczem na poznańskim rynku, już planuje rozszerzyć liczący 35 osób zespół o 100 nowych pracowników. Z myślą o nich ROCKWOOL wynajmie 1 546 mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej i tym samym stanie się sąsiadem sześciu innych firm z sektora usług dla biznesu, które już wybrały budynek Skanska. W transakcji najmu ROCKWOOL reprezentowała firma doradcza JLL.

Maraton, Poznań

Światowy lider w rozwiązaniach na bazie skalnej wełny mineralnej, zatrudniający ponad 10 600 pracowników w 35 krajach, wprowadzi się do Maratonu na w marcu 2017 roku. Na ulicy Królowej Jadwigi firma ulokuje centrum kompetencji, które zajmie się między innymi usługami z zakresu IT oraz finansów.

- Podejmując decyzję o otwarciu centrum kompetencji, chcieliśmy przede wszystkim wybrać lokalizację, która będzie nam bliska kulturowo i która zagwarantuje nam dostęp do wykwalifikowanych pracowników. Poznań okazał się miejscem, które posiada energię nowoczesnego, europejskiego miasta. Budynek Maraton, położony w samym sercu, pozwala nam poczuć jego prawdziwą atmosferę, oferując przy tym wysokiej jakości przestrzeń do pracy dla nowozatrudnionych specjalistów. Ta kombinacja była kluczowa podczas podejmowania decyzji o przeprowadzce właśnie tu – wyjaśnia Dick Snellenberg, Dyrektor Finansowy ROCKWOOL.

Po podpisaniu umowy z ROCKWOOL Maraton jest wynajęty w ponad 50%. Najemcę w procesie poszukiwania lokalizacji i negocjowania warunków umowy reprezentowała firma doradcza JLL.

Karolina Adamiak- Centralna lokalizacja, wysoka jakość rozwiązań, możliwość ekspansji, jak również doświadczenie Skanska we współpracy z firmami z sektora nowoczesnych usług dla biznesu to niektóre z czynników, dla których ROCKWOOL wybrał biurowiec Maraton - wylicza Karolina Adamiak, Konsultant w Dziale Reprezentacji Najemcy, JLL.

Maraton jest budynkiem, który szczególnie upodobały sobie firmy z sektora usług dla biznesu – do tej pory umowy najmu podpisały m.in. Duni European Finance Function, Bridgestone EBS, APS, CenturyLink oraz REHAU Business Services.

- Widzimy, że nasza koncepcja budynków jako miejsc, które zawsze będą na czasie, bardzo dobrze się przyjmuje.Takie firmy jak ROCKWOOL poszukują siedzib, które łatwo i szybko będzie można przystosować do zmieniających się trendów na rynku i upodobań młodych talentów. Maraton oferuje nawet więcej – będzie obiektem w pełni dostępnym dla osób niepełnosprawnych. Chcemy mieć pewność, że nasze budynki odpowiadają na potrzeby absolutnie wszystkich grup pracowników. – mówi Ewelina Kałużna, dyrektor ds. wynajmu i zarządzania portfelem budynków w Skanska Property Poland.

Nawiązujący do architektury ikony poznańskiego modernizmu – budynku Akademii Wychowania Fizycznego Maraton znajduje się w pobliżu czterech parków, Dworca Głównego, Starego Rynku i Starego Browaru. Wyposażony jest w szereg zielonych rozwiązań, które będą potwierdzone certyfikacją LEED na poziomie złotym. Dzięki nim pracownicy mogą liczyć na pracę w przestronnych, słonecznych biurach, w odpowiedniej temperaturze latem i zimą. Ważnym atutem projektu jest dostępne dla wszystkich patio z fontanną i zielone tarasy na dachach, które umożliwią pracę również poza budynkiem. W strefie usługowej na parterze Maratonu będzie można zrobić niewielkie zakupy, zjeść obiad oraz skorzystać z niezbędnych w codziennym życiu usług. Budynek zostanie niebawem w całości oddany do użytku.

Maraton to już druga, po Malta House, inwestycja Skanska Property Poland w Poznaniu.