Rynek powierzchni biurowych we Wrocławiu po 3 kwartale 2016

Łączne zasoby powierzchni biurowej w mieście sięgają 800 000 mkw., a deweloperzy nie zwalniają tempa – w stolicy Dolnego Śląska na koniec 3 kwartału 2016 w budowie pozostawało kolejne 215 850 mkw. W ciągu 2016 roku do użytku oddano ponad 62 000 mkw. w 8 budynkach. Największymi obiektami były: Pegaz (18 500 mkw.), Kaufland HQ (budynek na potrzeby własne; 16 000 mkw.) oraz Nicolas Business Center (9 300 mkw.). Głównymi projektami w budowie są Business Garden Wrocław I (Vastint), Sagittarius Business House I&II (Echo Investment), Nobilis Business House (Echo Investment) oraz Green 2Day (Skanska Property Poland). 37 000 mkw. nowej powierzchni biurowej może wejść na wrocławski rynek do końca 2016 r.

Podobnie jak w całej Polsce we Wrocławiu aktywni są zarówno deweloperzy międzynarodowi (np.:Skanska, Vastint) jak i ogólnopolscy (np. Echo, LC Corp). Również deweloperzy lokalni jak Archicom czy Vantage Development coraz mocniej zaznaczają swoją obecność w obszarze nieruchomości komercyjnych.

Najwyższe, miesięczne czynsze transakcyjne za metr kwadratowy we Wrocławiu kształtują się na poziomie od 14 do 14,5 euro za metr kwadrowy miesięcznie, natomiast średnie wahają się między 12 a 13 euro. Wrocław oferuje korzystne warunki dla najemców, którzy mogą oczekiwać atrakcyjnych pakietów zachęt ze strony właścicieli nieruchomości, szczególnie w przypadku podpisania umowy przednajmu.

Katarzyna Krokosińska, JLL„Wrocław jest dziś trzecim co do wielkości rynkiem biurowym w Polsce, po Warszawie i Krakowie, jak również jednym z najdynamiczniej rozwijających się ośrodków gospodarczych w Polsce. W ostatnich latach stolica Dolnego Śląska zbudowała bardzo mocną pozycję jako lokalizacja dla projektów z sektora nowoczesnych usług dla biznesu. Kluczowe atuty Wrocławia to dostęp do wykształconych pracowników władających językami obcymi, rozwinięta infrastruktura biurowa, mocna gospodarka lokalna oraz miejskie instytucje i uczelnie otwarte na współpracę z biznesem. Kolejną mocną stroną stolicy Dolnego Śląska jest jej strategiczna lokalizacja - pomiędzy Pragą, Warszawą i Berlinem oraz dobrze rozwinięta infrastruktura transportowa, w tym sieć międzynarodowych połączeń lotniczych, bezpośredni dostęp do autostrady A4 Autostradowa Obwodnica Wrocławia czy droga ekspresowa S8.” – mówi Katarzyna Krokosińska, dyrektor biura JLL we Wrocławiu

Pierwsze nowoczesne biurowce zaczęły powstawać tu około 10 lat temu (Centrum Biurowe Globis, Grunwaldzki Center, Bema Plaza, West House) i od tego czasu rynek rozwija się bardzo dynamicznie. Przewidujemy, że ilość nowoczesnych powierzchni biurowych może w tym roku przekroczyć 830,000 mkw.

Wrocław to jedna z kluczowych lokalizacji w Polsce dla firm – najemców powierzchni biurowych z sektora nowoczesnych usług dla biznesu. Z danych ABSL wynika, że w mieście działa 111 centrów usług dla biznesu zatrudniających 34 200 osób. W rankingu Tholons Top 100 Outsourcing Destinations 2016 miasto zajmuje 58 miejsce na świecie pod względem atrakcyjności dla inwestycji w sektorze BPO/SSC. Swoje centra usług mają tu nie tylko międzynarodowe marki, takie jak BNY Mellon, Credit Suisse, EY, IBM, HP, Nokia, ale również rodzime firmy jak Work Service, Hicron , Selena, Kruk czy Netia. Miasto nieustająco przyciąga też nowe inwestycje, czego przykładem są 3M, DataArt, Ocado Technology, Red Embedded, Ryanair czy UBS. Wejścia nowych marek i rozwój firm już działających we Wrocławiu przekładają się na dynamiczny wzrost sektora biurowego. W 2015 r. popyt na biura osiągnął rekordowe 127 600 mkw. w rezultacie kilku znaczących transakcji, a jedną z najważniejszych umów podpisała globalna firma finansowa UBS, która w ubiegłym roku zadebiutowała w mieście. Tylko w 2015 r. centra usług dla biznesu podpisały we Wrocławiu umowy najmu na 92 000 mkw., co dało aż 72% udział w ubiegłorocznym popycie na biura. Największą ubiegłoroczną transakcją było przedłużenie najmu na 20 000 mkw. przez IBM Global Services Delivery Centre Polska w Wojdyła Business Park. Pierwsze trzy kwartały 2016 było równie dobre, wynajęto 78,850 mkw. Tradycyjnie już – największy udział w popycie na biura miały firmy z sektora nowoczesnych usług dla biznesu.

W 3 kw. 2016 wskaźnik powierzchni niewynajętej wyniósł 10,2%, tj. około 80,000 mkw gotowych do wynajęcia. Należy jednak podkreślić, że  znalezienie w krótkim czasie pustego biura o powierzchni 2000-3000 mkw (średnia wielkość transakcji w ostatnim półtora roku to 1,600 mkw) spełniającego wszystkie warunki stawiane przez wymagających najemców nie jest łatwe, ze względu na wciąż ograniczoną liczbę projektów będących w ofercie. Wiele firm przeprowadza konsolidacje, przenosi się ze starszych budynków do nowszych, z gorszej lokalizacji do lepszej. Ilość wolnej powierzchni nie jest duża, a ilość powierzchni o wysokim standardzie niewystarczająca.

„Firmy z sektora nowoczesnych usług dla biznesu rozwijają się dynamicznie, na polski rynek wchodzą nowe firmy. Potrzebna jest wysokiej klasy powierzchnia biurowa w dobrej lokalizacji (tj. dobrze skomunikowanej). Dobrze rozwija się zachodnia część miasta, między centrum a lotniskiem, wzdłuż ulicy Legnickiej i Strzegomskiej. Jest tu miejsce na nowoczesne, budowane w wielu etapach, parki biznesu. We Wrocławiu powstaje także Centralny Obszar Biznesu –zlokalizowany na granicy Starego Miasta i południowej części Wrocławia, w odległości ok. 300 m od Dworca Głównego PKP i 15 minut spacerem od Rynku. Bardzo ważne jest, aby wraz z inwestycjami biurowymi powstawały usprawnienia infrastrukturalne i komunikacyjne, a w tym zakresie we Wrocławiu, który ma aspiracje aglomeracyjne,  czeka nas jeszcze trochę pracy.” – dodaje Katarzyna Krokosińska, dyrektor biura JLL we Wrocławiu