ZF TRW wybiera Symetris Business Park na swoją siedzibę w Łodzi

ZF TRW, globalny dostawca motoryzacyjny, wybrał budynek I etapu Symetris Business Park - zrealizowany przez Echo Investment - na lokalizację dla swojego nowego centrum inżynieryjnego elektroniki w Łodzi. Firma wynajęła blisko 2 400 mkw., a w procesie poszukiwania nowej powierzchni doradzali jej eksperci z międzynarodowej firmy doradczej JLL.

ZF TRW jest wiodącym producentem i dystrybutorem aktywnych i pasywnych systemów bezpieczeństwa, obsługującym wszystkich największych producentów pojazdów na całym świecie, posiadającym oddziały w 20 krajach. ZF TRW finansuje 22 centra techniczne i 13 torów testowych na kluczowych rynkach na całym świecie.

Rafał Zatorski, dyrektor Centrum Inżynieryjnego Elektroniki. ZF TRW komentuje: „Zdecydowaliśmy o dywersyfikacji swoich lokalizacji w Polsce. Oprócz oddziału w Częstochowie, który liczy dzisiaj ponad 300 osób, już w maju uruchomimy również duże Centrum inżynieryjne elektroniki w Łodzi. Docelowo pracę w nim znajdzie 200 osób. Obecnie centrum w Częstochowie zajmuje się projektowaniem i rozwojem elektronicznych systemów bezpieczeństwa dla przemysłu samochodowego. Nasza organizacja funkcjonuje w ramach globalnej struktury współpracując z innymi jednostkami badawczo – rozwojowymi na całym świecie między innymi w USA, Niemczech, Anglii i Chinach. Obecnie poszukujemy głównie inżynierów elektroników i informatyków. Wybraliśmy Łódź ze względu na dostępność wysoko wykwalifikowanych pracowników oraz znaczną ilość wyższych uczelni o profilu technicznym.”

Paweł Milcarz, senior leasing manager w Dziale Biur Echo Investment: „ZF TRW to kolejny najemca po Nordea Bank AB i Philips Polska, który podjął decyzję o wynajęciu nowoczesnej powierzchni biurowej w I etapie kompleksu Symetris Business Park. Nasz budynek spełnił oczekiwania najemcy tworzącego nowoczesne centrum inżynieryjne elektroniki w Łodzi. Ta umowa to kolejny ważny krok w procesie komercjalizacji naszej łódzkiej inwestycji. Budynek I etapu jest już wynajęty w blisko 80%. Obecnie trwa budowa drugiego budynku Symetris Business Park, który dostarczy na rynek 9 500 mkw. powierzchni biurowej. Oddanie do użytku planujemy na jesień 2017 roku”.

Karol Patynowski, dyrektor ds. Rynków Regionalnych, JLL dodaje: „Wiedzieliśmy, że ZF TRW będzie potrzebowało dobrze zlokalizowanego, wysokiej jakości biura charakteryzującego się nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi i ekologicznymi. Na początkowym etapie projektu ZF TRW rozważał ulokowanie nowego centrum w różnych ośrodkach akademickich w Polsce, ale ze względu przyszłą rekrutację nowych pracowników, nasz klient wybrał ostatecznie Łódź i budynek Symetris Business Park.”