Historyczny Kraków? Niekoniecznie…

Najmocniejsza marka turystyczna w Polsce i jedna z najlepszych w Europie, świetny ośrodek akademicki, ważna lokalizacja biznesowa i w końcu - imponująca, zabytkowa architektura. Jeszcze do niedawna to właśnie te elementy kształtowały wizerunek Krakowa. Jednak od kilku lat w mieście zaczyna pojawiać się coraz więcej odważnych i nowatorskich projektów architektonicznych, które ciekawie urozmaicają przestrzeń miejską i zmieniają obraz stolicy Małopolski.

Na początku miesiąca media poinformowały o kolejnym laureacie nagrody Pritzkera. Wyróżnienie, zwane też “architektonicznym Noblem”, powędrowało w tym roku do Japończyka Araty Isozaki. Co łączy japońskiego architekta z Krakowem? Isozaki był konsultantem projektowym jednego z najważniejszych centrów kongresowych w Polsce – ICE Kraków oraz odpowiadał za projekt koncepcyjny Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha.

Dorota Gruchała

Oba projekty są świetnym przykładem umiejętnego połączenia współczesnej architektury z historyczną tkanką miasta. Dodatkowo, pomagają budować markę Krakowa, jako nowoczesnej aglomeracji idącej z duchem czasu. To ważne czynniki zwłaszcza dla osób, które planują tutaj zamieszkać– - z jednej strony cenią jego bogatą historię i klimat zabytkowych uliczek, a z drugiej chcą mieć pewność, że przeprowadzają się do innowacyjnego miasta, które zapewnia wiele możliwości rozwoju

Dorota Gruchała

Dyrektor biura JLL w Krakowie

W Muzeum Manggha zorganizowano imprezę z okazji 10. urodzin biura JLL w Krakowie. Firma aktywnie działa na tamtejszym rynku, wspiera dynamiczny rozwój sektora biurowego oraz pracuje na rzecz zwiększania atrakcyjności inwestycyjnej miasta. W ciągu ostatniej dekady zespół JLL skomercjalizował osiem budynków biurowych o łącznej powierzchni ok. 85 000 mkw. oraz reprezentował zarówno najemców, jak i właścicieli nieruchomości w umowach najmu o łącznym wolumenie aż 300.000 metrów kwadratowych.

„Zależało nam, aby w ten wyjątkowy wieczór spotkać się w interesującym i dość nieoczywistym miejscu, które nie będzie miało silnych biznesowych konotacji. Zamiast tego miało ciekawić, pobudzać wyobraźnię i pokazać całkiem inną stronę Krakowa. Minimalistyczne, nowoczesne i nawiązujące do sztuki japońskiej wnętrza Muzeum były doskonałym wyborem”, dodaje Dorota Gruchała.

Innymi przykładami współczesnej architektury jest Ośrodek Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora „Cricoteka”, MOCAK czyli Muzeum Sztuki Współczesnej, Pawilon Wystawienniczo-Informacyjny Wyspiański 2000, Opera Krakowska, czy Małopolski Ogród Sztuki.

„W Krakowie wciąż przybywa też nowoczesnych projektów biurowych, które uzupełniają krajobraz miasta i udowadniają, że jest to jedna z biznesowych stolic regionu Europy Środkowo-Wschodniej. Według naszych danych na krakowskim rynku w budowie nadal pozostaje prawie 240 000 mkw. powierzchni. Nowe inwestycje są nie tylko innowacyjne, ale mają przede wszystkim służyć mieszkańcom oferując im ciekawe przestrzenie publiczne oraz kawiarnie, restauracje czy usługi w parterach biurowców. Intensywny rozwój miasta, który jest realizowany z poszanowaniem jego tradycji sprawia, że Kraków będzie idealnym przykładem miejsca, które pokazuje jak łączyć historię z nowoczesnością”, podsumowuje Dorota Gruchała.