Equator IV z nowym najemcą

Do biurowca na warszawskiej Ochocie wprowadzi się First Data Polska.

Nowoczesny budynek biurowy Equator IV cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem najemców. W ostatnim czasie właściciel obiektu – Karimpol Polska – podpisał umowę z First Data Polska, która zajmie ponad 4 600 mkw. w biurowcu.

Eksperci JLL doradzali najemcy w procesie poszukiwania lokalizacji i negocjowania umowy, a kancelaria Clifford Chance w kwestiach prawnych. Z kolei zespół GVA Polska reprezentował First Data podczas negocjacji technicznych aspektów umowy najmu oraz koordynował realizację prac fit-outowych.

Nowy najemca zajmie trzy piętra Equator IV. First Data to jeden z największych dostawców technologii płatniczych na świecie. Firma oferuje rozwiązania do kompleksowej obsługi płatności bezgotówkowych w świecie omnichannel. Jej klientami są banki, instytucje finansowe, wydawcy kart płatniczych, sieci i punkty usługowo-handlowe, firmy i sektor publiczny oraz transportowe spółki miejskie w zakresie rozwiązań dla smart city.

„Szukając nowej lokalizacji, celowaliśmy w nowoczesne miejsce, które zapewni pracownikom komfortowe warunki pracy, będzie nas wspierać w dynamicznym rozwoju i będzie odpowiadało kreatywnym potrzebom zespołu. Na te potrzeby najlepiej odpowiedział Equator IV. To innowacyjny i znany w Warszawie budynek biurowy, który dodatkowo znajduje się w pobliżu licznych udogodnień, pomagając w zachowaniu tak ważnego work-life balance”, komentuje Krzysztof Polończyk, prezes First Data Polska.

Equator IV to już ósma inwestycja Grupy Karimpol w Warszawie. Budynek oferuje ponad 20 tys. mkw. powierzchni biurowej oraz około 700 mkw. na parterze na część handlowo-usługową oraz restaurację. W biurowcu znajduje się 7 wind, 226 miejsc parkingowych dla samochodów na 4 poziomach podziemnych, 78 stojaków rowerowych oraz prysznice i szatnie dla rowerzystów. Zarówno biurowiec jak i cały teren są w pełni przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Equator IV jest precertyfikowany w systemie BREEAM na poziomie Very Good. Autorem projektu architektonicznego jest pracownia APA Wojciechowski.

„Equator IV oferuje najemcom przestrzeń umożliwiającą dowolną aranżację i zapewniającą najwyższe standardy bezpieczeństwa. To szczególnie ważne dla międzynarodowych firm
z branży finansowej, które operują dużą ilością poufnych danych klientów. Dlatego cieszy nas, że jeden z liderów na rynku płatności mobilnych zdecydował się właśnie na naszą lokalizację” komentuje Jarosław Prawicki, Dyrektor ds. Wynajmu w firmie Karimpol Polska.

Equator IV został oddany do użytku w czerwcu br. Wśród jego najemców znajdują się m.in.: spółka Colian – właściciel m.in. takich marek jak Goplana, Jutrzenka, Solidarność, Grześki, Hellena czy Appetita, Inoffice Group działająca na warszawskim rynku branży biur serwisowanych, Linux Polska – lider otwartych technologii, firma ubezpieczeniowa Pramerica Życie TUiR SA oraz sieć klubów fitness ZDROFIT.

Edyta Turowicz

Ze względu na wyjątkowo dogodną lokalizację, przy Alejach Jerozolimskich, do Equator IV można bez trudu dotrzeć komunikacją miejską, na rowerze lub autem. Z kolei dla pracowników podróżujących często służbowo poza stolicę bardzo dużym ułatwieniem jest szybki dojazd do czterech punktów kluczowych dla komunikacji Warszawy: Dworca Centralnego, Dworca Zachodniego, Lotniska Chopina oraz zjazdu na autostradę A2

Edyta Turowicz

Starszy Konsultant w JLL