IWG kontynuuje ekspansję na polskim rynku

IWG, globalny operator elastycznych przestrzeni do pracy, który zrzesza w Polsce takie firmy jak Regus czy Spaces, kontynuuje swój dynamiczny rozwój na polskim rynku biurowym. W samym tylko 2018 r. firma zabezpieczyła umowami ponad 18 000 mkw. serwisowanej powierzchni, w ramach dziewięciu lokalizacji. Plany na 2019 rok są jeszcze bardziej ambitne.

Pierwsze polskie serwisowane biuro z rodziny IWG zostało otwarte w latach 90-tych, w warszawskim hotelu Sheraton. Dzisiaj IWG posiada ponad 30 punktów na terenie całego kraju i jest niekwestionowanym liderem z blisko 20% udziałem w rynku. Firma JLL doradzała przy wyborze lokalizacji i przy negocjowaniu umów dla zdecydowanej większości biur IWG w Polsce.

Jarosław Kwiecień

Obecnie na rynku obserwuje się duże zainteresowanie elastycznymi powierzchniami biurowymi, a IWG jest dobrze przygotowane, aby odpowiedzieć na te potrzeby. Zdywersyfikowane pod względem lokalizacji i standardu portfolio, o powierzchni całkowitej ok. 50 000 mkw., trafia do bardzo szerokiej grupy odbiorców – zarówno poszukujących mniejszych powierzchni w prestiżowych lokalizacjach, jak i większych metraży w centrum i poza nim

Jarosław Kwiecień

Starszy Konsultant w Dziale Reprezentacji Najemcy, JLL

Nowością na polskim rynku, wprowadzoną przez IWG w minionym roku, są biura marki Spaces, największego na świecie coworkingowego dostawcy kreatywnej przestrzeni do pracy.

W przeciwieństwie do innych firm w tym sektorze, Spaces oferuje kulturę wykraczającą poza sferę logistyki biznesowej tworząc kreatywne środowisko pracy o wyjątkowym duchu przedsiębiorczości. Biura te charakteryzują się nowoczesnym, wspierającym komfort pracy designem z osobno wydzielonymi strefami do pracy w skupieniu, spotkań biznesowych czy wspólnych posiłków z innymi użytkownikami przestrzeni biurowej. Pierwsze biuro marki Spaces zostało otwarte w Centrum Marszałkowska w Warszawie.

„Rok 2019 to ambitne plany rozwoju dla naszych marek. Kontynuujemy ekspansję Regusa, ale również kładziemy nacisk na otwarcia biur Spaces. Chcemy, aby znajdowały się one w najlepszych lokalizacjach i w nowoczesnych projektach, nie tylko w Warszawie, czego przykładem jest zawarcie umowy w wielofunkcyjnym centrum Wroclavia. Dodatkowo, powiększyliśmy biuro w Centrum Marszałkowska o kolejne 2 000 mkw. Jego całkowita powierzchnia wyniesie ponad 6 000 mkw. i będzie to nasze największe biuro w Polsce. A to nie wszystko – wkrótce będziemy informować o kolejnych umowach”, podsumowuje Rafał Gabteni, Dyrektor Regionalny IWG w Polsce.