JLL skomercjalizuje budynek Lakeside

Firma doradcza JLL została wybrana na agenta wyłącznego odpowiadającego za proces wynajmu budynku biurowego Lakeside. Inwestycja należy do belgijskiej firmy ATENOR.

Lakeside o powierzchni ok. 24 000 mkw. to pierwszy nowy projekt biurowy spółki ATENOR w Warszawie. Powstanie na miejscu University Business Center I, czyli jednego z dwóch budynków zakupionych przez ATENOR w maju 2018 roku.

Lakeside wyróżnia wyjątkowa, przyciągająca wzrok architektura, a także położenie biurowca nad jeziorem, w otoczeniu zieleni. Niewątpliwym atutem projektu jest również uzyskana precertyfikacja BREAAM na poziomie Outstanding, potwierdzająca, że inwestycja na warszawskim Mokotowie została zaprojektowana zgodnie z najwyższymi standardami ochrony środowiska i będzie realizowana z poszanowaniem zasad zrównoważonego budownictwa. Uzyskany certyfikat w pełni wpisuje się w strategię zrównoważonego rozwoju firmy ATENOR i jej zaangażowanie na rzecz zrównoważonych miast. Lakeside został zaprojektowany przez Grupę 5 Architekci.

Lokalizacja projektu w pobliżu skrzyżowania ulic Puławskiej i Rzymowskiego, zapewnia łatwy dostęp do środków komunikacji miejskiej - Metro Wilanowska znajduje się w odległości zaledwie trzech przystanków tramwajowych. Do centrum miasta można również łatwo dojechać samochodem.

- Prace wyburzeniowe biurowca University Business Center I, rozpoczęliśmy w kwietniu tego roku, a zakończenie inwestycji planowane jest na trzeci kwartał 2023 roku. UBC I zostanie zastąpiony obiektem klasy A - Lakeside, który zapewni przyszłym najemcom nowoczesną powierzchnię biurową w najwyższym standardzie. Będzie to pierwszy nowy budynek naszej spółki w Warszawie i z niecierpliwością czekamy na powitanie pierwszych najemców - komentuje Karolina Pawłowska, Leasing & Development Manager, ATENOR Poland.

ATENOR to firma deweloperska notowana na giełdzie Euronext Brussels. Poprzez swoje podejście do planowania urbanistycznego i architektury, firma stara się odpowiadać na nowe wyzwania wynikające ze zmian nie tylko w sposobie życia w miastach, ale także w sposobie pracy. Spółka prowadzi obecnie działalność w 10 krajach Europy i posiada w swoim portfolio 33 projekty o łącznej powierzchni ok. 1,3 mln mkw. ATENOR realizuje inwestycje na dużą skalę, które obejmują nieruchomości spełniające surowe kryteria pod względem lokalizacji, efektywności ekonomicznej i poszanowania środowiska.

Ilona Danelczyk

Lakeside powstanie na warszawskim Służewcu, w dzielnicy która od dawna kojarzona jest z centrum biznesowym stolicy. Zarówno atrakcyjna lokalizacja, jak i liczne udogodnienia dla przyszłych najemców i gości, w tym m.in. kantyna i kawiarnia, parkingi rowerowe czy stacje ładowania pojazdów elektrycznych, będą ogromnym atutem tej inwestycji. Warto dodać, że projekt biurowy będzie ubiegał się również o zielony certyfikat WELL. Cieszymy się, że będziemy odpowiedzialni za komercjalizację tego budynku.

Ilona Danelczyk

Dyrektor, Dział Wynajmu Powierzchni Biurowych, JLL