Loconi Intermodal w budynku Tensor X

Gdynia, 17 marca 2016 r. – Operator intermodalny – Loconi Intermodal SA – dołączył do grona najemców kompleksu biurowego Tensor powstającego w Gdyni. Firma wynajęła 430 mkw. na pierwszym piętrze w budynku X.

Loconi wprowadzi się do nowego biura w czerwcu 2016. Dewelopera – EURO STYL – w transakcji najmu reprezentowali eksperci z JLL.

Tensor X Gdynia

Dariusz Bracik, Dyrektor Zarządzający Loconi Intermodal, informuje: "Dynamiczny rozwój Loconi oznaczał konieczność konsolidacji i oraz zapewnienia przestrzeni do dalszego wzrostu firmy. Tensor przypadł nam do gustu jako projekt zbieżny z ideą nowoczesności i technologicznego rozwoju, która jest nam bliska."

„Kolejna umowa najmu podpisana w kompleksie biurowym Tensor X w Gdyni pokazuje, że inwestycja ta trafia w oczekiwania najemców, zarówno pod względem lokalizacji, jak również koncepcji projektu i zaproponowanego przez nas najwyższego standardu technicznego. Prace budowlane nieco wyprzedzają założony harmonogram. W styczniu 2016 budynek X otrzymał pozwolenie na użytkowanie, a już od lutego pierwsze firmy wprowadzają się do obiektu", komentuje Mikołaj Konopka, Wiceprezes EURO STYL.

Magdalena Reńska, Dyrektor Trójmiejskiego Oddziału JLL, dodaje: „Rynek trójmiejski jest bardzo aktywny, zarówno jeśli chodzi o działania deweloperów, jak i potrzeby najemców. W budowie jest obecnie ok. 138 000 mkw. Trójmiasto cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem najemców – w ubiegłym roku popyt sięgnął aż 107 500 mkw. co jest najlepszym wynikiem w historii tego rynku i jednocześnie stanowi adekwatną odpowiedź na wysoką podaż. Mogę z pełnym przekonaniem zapewnić, że Trójmiasto stanowi bardzo ważny punkt na biurowej mapie Polski."

Tensor powstaje w Gdyni przy ulicy Łużyckiej 8, tuż przy stacji Szybkiej Kolei Miejskiej (Redłowo) i planowanej stacji Pomorskiej Kolei Metropolitalnej (Stadion). Kompleks utworzą trzy nowoczesne budynki klasy A o nazwach X, Y i Z. Całkowita powierzchnia najmu wyniesie 19 750 mkw. (X - 4 960 mkw., Y - 8 190 mkw., a Z - 6 600 mkw.). W Tensorze będzie 450 miejsc parkingowych oraz cała gama udogodnień dla rowerzystów (biurowce są położone tuż przy ścieżce rowerowej). Ważnym atutem parku biurowego Tensor jest również funkcjonalność, którą wspierają m.in. energooszczędna fasada, instalacja BMS, zasilanie awaryjne UPS i generatory prądotwórcze, nowoczesna instalacja HVAC wraz z rozwiązaniami typu free cooling oraz mnogość proekologicznych rozwiązań (oczekiwana certyfikacja BREEAM na poziomie co najmniej bardzo dobrym). Zaprojektowano wysokiej jakości przestrzenie wspólne z ogólnodostępnym wi-fi i ekranami wyświetlającymi na bieżąco rozkłady jazdy pobliskich środków transportu, a na zewnątrz przyjazne użytkownikom miejsca z atrakcyjną małą architekturą oraz przestrzeń do relaksu obejmującą m.in. tor do gry w bule. Istotnym aspektem jest także możliwość elastycznej aranżacji powierzchni oraz wysoka efektywność przestrzeni biurowej.

Agentem wyłącznym odpowiedzialnym za komercjalizację kompleksu Tensor jest międzynarodowa firma doradcza JLL.