Lumen i Skylight z bardzo dobrym pierwszym półroczem 2017

W I półroczu 2017 firmy podpisały umowy najmu na ok. 6 000 mkw. w warszawskich biurowcach Lumen i Skylight. W transakcjach właściciela budynku – Unibail Rodamco - reprezentowali eksperci JLL.

Wśród firm, które podpisały kontrakty najmu przy ul. Złotej 59 w Warszawie, są takie marki jak ASB Poland, Goodman Poland, Dom Maklerski TMS Brokers S.A., Open Finance, Prologis, Regus, ale i spółki z branży energetycznej, sektora FMCG, czy finansów. Agentem ASB Poland i TMS Brokers był Savills.

Aleksandra Niziołek, Operating Management Analyst, Unibail – Rodamco, odpowiedzialna za obydwa budynki, informuje: “ Nawet rosnąca konkurencja na rynku nie zmienia faktu, że Lumen i Skylight stanowią jeden z najbardziej prestiżowych adresów biurowych w Warszawie, ze względu na bliskość Dworca Centralnego czy bezpośredni dostęp do centrum handlowego Złote Tarasy. Cieszymy się, że najemcy wybierają nasze obiekty doceniając codzienną dbałość o komfort użytkowników powierzchni”.

Międzynarodowa firma doradcza JLL jest odpowiedzialna za pozyskiwanie nowych najemców i renegocjacje zawartych już umów najmu w budynkach biurowych Lumen i Skylight.

Małgorzata Arseniuk, Starszy Konsultant w Dziale Wynajmu Powierzchi Biurowych, JLL, dodaje: „Od stycznia do lipca tego roku zamknęliśmy z sukcesem dziewięć transakcji najmu. To efekt głównie ekspansji i renegocjacji dotychczasowych umów, co pokazuje że dla firm z różnych branż Lumen i Skylight stanowią długoterminowy adres dla rozwoju biznesu”.

Lumen i Skylight, które łącznie oferują ponad 45 000 mkw., są częścią wielofunkcyjnego kompleksu Złote Tarasy stanowiącego doskonałe połączenie wysokiej jakości powierzchni biurowej oraz funkcji handlowo-rozrywkowych. Pracownicy biur bez konieczności wychodzenia na zewnątrz mogą przejść do galerii handlowej, skorzystać z licznych restauracji i barów czy siłowni i kina. Do największych atutów obu biurowców należy zaliczyć lokalizację w samym sercu Warszawy – tuż obok Dworca Warszawa Centralna, znanych hoteli (m.in. InterContinental, Marriott), w pobliżu stacji metra, licznych przystanków autobusowych i tramwajowych.

Oba biurowce posiadają certyfikat BREEAM na poziomie bardzo dobrym w kategorii budynek i na poziomie znakomitym w kategorii jakość zarządzania. Wyposażone są m.in. w oświetlenie LED, ładowarki samochód elektrycznych i zbiorniki na wodę deszczową, która jest wykorzystywana do podlewania zieleni. Ponadto, energia elektryczna dostarczana do biurowców pochodzi w 100% ze źródeł energii odnawialnej, co potwierdza świadectwo PTCE. Inteligentny system BMS kontroluje prace urządzeń zgodnie z ustalonymi harmonogramami, przyczyniając się do znacznego ograniczenia zużycia energii elektrycznej i wody. Wprowadzono również udogodnienia dla rowerzystów – prysznice i przebieralnię z szafkami.