Nowy najemca w biurowcu Mogilska 43 Office

Biurowiec Mogilska 43 Office w Krakowie, wybudowany przez Warimpex, zyskał nowego najemcę, który zajmie ponad 1200 mkw. powierzchni zlokalizowanej na 5. piętrze. Firma JLL reprezentowała najemcę w procesie negocjacji umowy.

Za sprawą podpisanej w ostatnim czasie umowy najmu swoje biuro w budynku otworzy renomowana firma doradcza. Tym samym łączny poziom komercjalizacji biurowca zwiększył się do 90%, a do wynajęcia pozostały ostatnie wolne przestrzenie. Nowy najemca powiększył grono kilku firm, które na swoją siedzibę wybrały ten nowoczesny biurowiec klasy A.

„Serdecznie witamy nowego najemcę biurowca Mogilska 43 Office. Cieszy nas niezmiernie, że udało się sfinalizować umowę najmu, zwłaszcza w obecnej bardzo wyjątkowej sytuacji. Firmy nadal poszukują przestrzeni, które będą służyć ich pracownikom przez kolejne lata, ale wyraźnie zauważalny jest wzrost wymagań, przez co szanse na wynajem mają tylko najbardziej atrakcyjne powierzchnie zlokalizowane w najlepszych obiektach. Doskonała lokalizacja, wysokiej klasy architektura i nowoczesne technologie, w tym m.in. wysokiej klasy filtry w centralach wentylacyjnych, sprawiają, że Mogilska 43 Office nieustannie cieszy się zainteresowaniem ze strony najemców”, mówi Jerzy Krogulec, Prezes Zarządu w firmie Warimpex Polska.

Całkowita powierzchnia 8-piętrowego biurowca wynosi ok. 12 000 mkw. Na parterze budynku znajduje się wielofunkcyjna powierzchnia do wspólnej pracy - Mogilska 43 Cowork, oferująca zróżnicowaną przestrzeń do wynajęcia: biura serwisowane dla małych i dużych firm, sale spotkań, dedykowane biurka oraz miejsca typu hot desk z dostępem do wszystkich udogodnień, jakie oferują tradycyjne biura. Ogromną zaletą biurowca jest lokalizacja w dzielnicy Grzegórzki - blisko ścisłego centrum Krakowa, świetnie skomunikowanej z innymi częściami miasta.

Pod budynkiem znajduje się parking dla ponad 200 samochodów, a także miejsca postojowe, szatnie i prysznice dla rowerzystów. W projekcie biurowca zastosowano szereg nowoczesnych rozwiązań technicznych, które gwarantują wysoki standard budynku. Duże przeszklenia zapewniają znakomite doświetlenie biur, a wydajny system klimatyzacji dba o właściwą temperaturę i wilgotność powietrza. Dodatkowym atutem Mogilska 43 Office są zielone balkony i tarasy dostępne z biur. Dzięki ciekawej architekturze budynek doskonale wpisuje się w otoczenie, stając się w naturalny sposób częścią oraz jednocześnie ozdobą tego fragmentu miasta. Biurowiec spełnia wysokie standardy ekologiczne i uzyskał certyfikat BREEAM na poziomie Excellent.

Dorota Gruchała

Rok 2020 cechują nieustanne zmiany, które stanowią wyzwanie dla gospodarki na całym świecie, w tym dla sektora biurowego. Rosnąca liczba ofert podnajmów jest obecnie jednym z najbardziej widocznych trendów na rynku biurowym w Polsce. Ten trend obserwujemy także w Krakowie. W stolicy Małopolski oferuje się obecnie ponad 25 000 mkw. powierzchni biurowych do podnajęcia.  Zapotrzebowanie na powierzchnie biurowe w Krakowie w okresie od stycznia do września tego roku sięgnęło 140 000 mkw., co było wynikiem niższym o około 40% w porównaniu z analogicznym okresem w 2019 roku. Popyt w trzech pierwszych kwartałach 2020 wynikał głównie z odnowień umów najmu, które w tym okresie stanowiły blisko 50% aktywności najemców. Dlatego podpisanie nowej umowy w czasach pandemii COVID-19 to ogromny sukces i dowód na to, że podmioty podejmujące decyzje o relokacji mogą uzyskać atrakcyjne warunki najmu. Cieszymy się, że mogliśmy reprezentować poufnego najemcę w procesie negocjacji nowej umowy.

Dorota Gruchała

Dyrektor biura JLL w Krakowie

Firma Warimpex działa na krakowskim rynku nieruchomości komercyjnych już od dłuższego czasu i planuje realizować tam kolejne inwestycje deweloperskie. W 2007 roku spółka oddała do użytkowania hotel andel’s Kraków (aktualnie Vienna House Andel's Cracow). Obecnie firma przygotowuje m.in. budowę kolejnego etapu inwestycji biurowej przy ulicy Mogilskiej 35 o powierzchni najmu ok. 11 000 mkw., której oddanie przewidziane jest w drugim półroczu 2022 roku.