Rośnie portfel inwestycji Zeitgeist Asset Management w Polsce

Czeski inwestor Zeitgeist Asset Management ogłosił rozpoczęcie kolejnej inwestycji na rynku mieszkaniowym w Polsce. Apartamenty, które powstaną przy ul. Wrzesińskiej 2, zasilą portfel mieszkań na wynajem tej firmy. Eksperci JLL doradzali inwestorowi przy zakupie nieruchomości.

Na działce zlokalizowanej na warszawskiej Pradze Północ, u zbiegu ul. Wrzesińskiej i Kępnej, powstanie 107 mieszkań na wynajem. Część z nich znajdzie się w zabytkowej kamienicy, która przejdzie proces rewitalizacji. Pozostałe zlokalizowane będą w nowo wybudowanym budynku z zespołem lokali handlowo-usługowych na parterze.

Maximilian Mendel

Położony w Centralnym Obszarze Biznesu biurowiec Atrium Centrum to ciekawy adres biurowy również dla firm z sektora usług dla biznesu coraz intensywniej rozwijających się w Warszawie. Ogólny wzrost zatrudnienia w tym segmencie rynku wzrósł w ostatnich latach o ponad 30%. Atrakcyjna lokalizacja biura, dostęp do komunikacji miejskiej i szerokiej oferty handlowo – usługowej w centrum miasta, tak jak w przypadku Atrium Centrum, może wyróżnić firmę na tle konkurencji

Maximilian Mendel

Dyrektor Działu Inwestycji Mieszkaniowych, JLL

„Spójność z historyczną tkanką miasta jest dla nas bardzo ważna. Specjalizujemy się w przywracaniu świetności starym budowlom. W czeskiej Pradze zainwestowaliśmy w 20 kamienic i zabytkowych budynków, nie tylko poszerzając ofertę mieszkań pod wynajem, ale i współtworząc unikalny klimat odrestaurowanych miejsc. Przy projektach w Polsce kierujemy się tą samą ideą”, mówi Peter Noack, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Zeitgeist Asset Management.

Inwestycja przy ul. Wrzesińskiej jest trzecim projektem mieszkaniowym Zeitgeist AM w Warszawie i drugim, w którym znajdą się mieszkania na wynajem. Firma zadebiutowała na polskim rynku w 2016 r. zakupem zabytkowych budynków przy ul. Długiej 44-50 w Warszawie. Ma także w planach realizację domu studenckiego na Powiślu. Inwestor planuje również rozszerzenie działalności na inne polskie miasta.