Spaces podbija nowe rynki

Globalny dostawca kreatywnych przestrzeni do pracy, będący częścią grupy IWG, otwiera swoje pierwsze biuro we Wrocławiu.

Spaces, coworkingowy dostawca kreatywnej przestrzeni do pracy, wynajął 2 700 mkw. powierzchni w wielofunkcyjnym centrum Wroclavia. W procesie negocjowania warunków najmu Spaces doradzali eksperci JLL. Dewelopera – Unibail-Rodamco-Westfield – reprezentował Knight Frank.

Spaces, wywodząca się z Amsterdamu sieć, działa obecnie w 25 krajach na 6 kontynentach. Oferuje elastyczne przestrzenie biurowe dostosowane do specyficznych potrzeb swoich klientów, którzy mogą wynająć zarówno biurko na godziny, salę spotkań, jak i większe moduły biurowe dostępne w formule 24/7. Wszystkie biura charakteryzują się nowoczesnym, wspierającym komfort pracy designem i są podzielone na strefy umożliwiające pracę w skupieniu, spotkania biznesowe czy wspólne posiłki z innymi użytkownikami przestrzeni biurowej. W przeciwieństwie do innych firm w tym sektorze, Spaces oferuje kulturę wykraczającą poza sferę logistyki biznesowej, aby budować społeczność interesujących ludzi, którzy robią ekscytujące rzeczy.

„Wrocław jest drugim po Warszawie miastem w Polsce, gdzie zdecydowaliśmy się na otwarcie naszego biura. Jest to miasto z ogromnym potencjałem, z niską stopą bezrobocia i wysoką siłą nabywczą. Jest to również trzeci, zaraz po Warszawie i Krakowie, największy hub biurowy w Polsce. Wybór Wrocławia wydaje się być dla nas oczywisty. Dodatkowo lokalizacja w jednym z najbardziej odwiedzanym kompleksie w mieście, jakim jest Wroclavia, jest dla nas strzałem w dziesiątkę”, mówi Klaus Koponen, Spaces.

Wroclavia to centrum łączące funkcję handlową, rozrywkową z nowoczesną ofertą biurową (o powierzchni ponad 8 000 mkw.). Niewątpliwym atutem projektu jest nowoczesna architektura z licznymi przeszkleniami, trójwymiarowymi elewacjami oraz zielenią.

„Wielofunkcyjność obiektu i jego położenie w ścisłym centrum są silnymi magnesami nie tylko dla najemców modowych, ale również film szukających ciekawych, komfortowych przestrzeni pod swoje siedziby. Pracownicy firm, które wybrały Wroclavię na swoją siedzibę mają bezpośredni dostęp do ponad 200 sklepów, kilkudziesięciu restauracji, kina oraz pełnego zaplecza usługowego, pozwalającego na sprawne załatwienie spraw po godzinach otwarcia biur. Obiekt zintegrowany jest również z dworcem PKS oraz cechuje się znakomitą dostępnością środków transportu publicznego”, komentuje Aleksandra Niziołek, Operating Manager, Unibail-Rodamco-Westfield.

Katarzyna Krokosińska

Owocna współpraca IWG z JLL przy wyborze nowych lokalizacji trwa od lat. Tym bardziej doradztwo IWG przy wyborze pierwszego adresu biurowego Spaces we Wrocławiu jest dla nas powodem do dumy. Wroclavia idealne sprawdzi się jako siedziba dla innowacyjnych start-upów, freelancerów czy pracowników międzynarodowych firm. Tutaj każdy będzie mógł poczuć energię miasta i znaleźć się w centrum wydarzeń

Katarzyna Krokosińska

Dyrektor biura JLL we Wrocławiu

„Wrocław to perspektywiczny rynek dla biur coworkingowych, co potwierdza decyzja Spaces, oferującego kreatywne miejsca do pracy na całym świecie. Połączenie doskonałej lokalizacji z wyjątkową ofertą Wroclavii, której właściciela mieliśmy przyjemność reprezentować, jest bardzo mocnym atutem Spaces”, mówi Marta Mądry, Leasing Manager z wrocławskiego biura Knight Frank.