Warsztaty eksperckie Work Service i JLL: jak zredukować koszty firmy w obszarze nieruchomości i HR?

Analiza sytuacji na rynku pracy i nieruchomości w Trójmieście oraz trendy i porady z obszaru optymalizacji kosztów w segmencie nieruchomości i kadr, były tematem spotkania eksperckiego zorganizowanego przez Work Service we współpracy z JLL. Warsztaty odbyły się w 22 października w Gdyni, a patronat nad nimi objął ABSL i Invest in Pomerania.

Na co zwracać uwagę w strukturze I rozliczaniu opłaty eksploatacyjnej?  Jakie aspekty powinien spełniać budynek oferujący efektywną powierzchnię biurową? Jakie są opcje najmu w Trójmieście i czym się charakteryzują budynki biurowe w regionie? Jak znaleźć atrakcyjną powierzchnią biurową w dobrej cenie na dynamicznie rozwijającym się rynku? W jaki sposób zadbać o oszczędności w obszarze HR? Jak dotrzeć do najlepszych kadr?

Odpowiedzi na te i inne pytania szukali uczestnicy wydarzenia – przedstawiciele międzynarodowych koncernów działających na trójmiejskim rynku. Prelegenci: Łukasz Mazurczak i Magdalena Reńska (JLL) oraz Krzysztof Inglot i Katarzyna Boberek (Work Service) podzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem z liderami biznesu w regionie.

„W sytuacji umacniania się rynku pracownika w Polsce kluczowe jest, aby konkurencyjność firmy budować w oparciu o maksymalną efektywność kosztową, a oszczędności lokować w działania rozwojowe oraz wizerunkowe. Dziś bardziej niż kiedykolwiek istotne jest, aby w sposób zrównoważony budować relacje z pracownikami, a jednocześnie stawiać na wizerunek dobrego pracodawcy wśród kandydatów. Działania takie wymagają długofalowego podejścia oraz nakładów, dlatego jako strategiczny doradca HR, staramy się edukować jak być najbardziej konkurencyjnym na rynku pracy” – wyjaśnił Krzysztof Inglot, Pełnomocnik Zarządu Work Service S.A.

„Biurowców w Trójmieście przybywa. Nie zawsze jednak relokacja to jedyna opcja, często otwarty dialog i renegocjacje umowy najmu to właściwe rozwiązanie. Sytuację należy każdorazowo indywidualnie rozpatrywać. ‎ Warto też przyjrzeć się strukturze opłaty eksploatacyjnej i przeprowadzić audyt wydatków prowadzonych przez wynajmującego. O tym właśnie w kontekście obecnych trendów rynkowych rozmawialiśmy na warsztatach w Gdyni”, dodała Magdalena Reńska, Dyrektor Oddziału JLL w Trójmieście.

Więcej informacji udziela: Magdalena Reńska, magdalena.renska@eu.jll.com