Whirlpool otwiera centrum finansowe w Nowej Fabrycznej w Łodzi

WARSZAWA / ŁÓDŹ, 6 kwietnia 2017 r. – Whirlpool Corporation, największy z producentów dużego sprzętu AGD na świecie, podpisał umowę najmu na 5 600 mkw. w biurowcu Nowa Fabryczna w Łodzi. Powstanie tu Centrum Usług Wspólnych Whirlpool, obsługujące cały region Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki. Eksperci z JLL doradzali firmie Whirlpool w procesie opracowywania długoterminowej strategii najmu, poszukiwaniu odpowiedniej lokalizacji i określaniu warunków umowy. Pierwsi pracownicy zaczną zajmować nowe biuro już w lipcu.

„Przeprowadziliśmy dokładną analizę naszych operacji finansowych, zdecydowaliśmy, że skupienie wszystkich procesów w jednej lokalizacji znacznie poprawi efektywność prowadzonych działań. Wybraliśmy Łódź ze względu na potencjał kadrowy, klimat sprzyjający inwestycjom sektora usług biznesowych oraz dostępność wysokiej klasy biur, które okazały się bezkonkurencyjne. Rekrutacja pracowników jest już w zaawansowanym stadium, komentuje Andrea Marciandi, Whirlpool EMEA Shared Service Director.

Nowa Fabryczna jest pierwszym budynkiem komercyjnym, który powstaje w Nowym Centrum Łodzi, w samym sercu jednej z najbardziej spektakularnych inicjatyw miastotwórczych w Europie. Kompleks zlokalizowany jest obok Dworca Łódź Fabryczna, największego podziemnego dworca kolejowego w Polsce. Nowa Fabryczna będzie oferować łącznie ok. 21 500 mkw. całkowitej powierzchni najmu na 7 naziemnych kondygnacjach. Najemcy będą mieli do dyspozycji parking, także z częścią podziemną, liczący łącznie 210 miejsc.

„Jako pierwsi uwierzyliśmy w Nowe Centrum Łodzi. Nasz projekt potwierdził atrakcyjność biznesową tej lokalizacji, a nawiązanie współpracy z tak prestiżowym najemcą jak Whirlpool było kropką nad „i”. Nowa Fabryczna zostanie oddana do użytku jeszcze w tym roku i jest to kolejny przykład biurowca Skanska, który jeszcze przed zakończeniem budowy jest niemal w całości wynajęty. Docelowo będzie tu pracować nawet 2000 specjalistów, ale dzięki otwartemu i dostępnemu patio z tego miejsca będą mogli korzystać także sąsiedzi i mieszkańcy”, komentuje Ewelina Kałużna, dyrektor ds. wynajmu i zarządzania wartością budynków w Skanska Property Poland. „To drugi projekt biurowy Skanska w Łodzi, po wynajętym i z sukcesem sprzedanym budynku Green Horizon. W Nowym Centrum Łodzi w tym roku startujemy z kolejnym projektem - Bramą Miasta”, dodaje Ewelina Kałużna.

Budynek zostanie oddany do użytku w drugiej połowie tego roku i będzie certyfikowany w systemie LEED Gold.

Przeniesienie swoich operacji do Łodzi przez giganta branży AGD jest kolejnym dowodem na to, że miasto konsekwentnie umacnia swoją pozycję ważnego ośrodka dla branży nowoczesnych usług biznesowych w Polsce.

Karol Patynowski, JLL

„Whirlpool wybrał Łódź spośród kilku innych lokalizacji w Polsce rozważanych pod nowe Centrum Usług Wspólnych. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tej współpracy i mamy pewność, że nasz klient zdecydował się na najlepsze rozwiązanie. Nowe biuro sprosta wymaganiom dynamicznego biznesu, jakim jest obsługa procesów oraz pozwoli firmie na rozwój w długoletniej perspektywie”, informuje Karol Patynowski, dyrektor ds. rynków Regionalnych w JLL.