BBK S.A. wprowadzi się do Airport City Gdańsk

BBK S.A., właściciel marki home&you, największej polskiej sieci sklepów z artykułami wyposażenia wnętrz, otworzy nowe biuro w budynku Alpha, będącym pierwszym etapem kompleksu Airport City Gdańsk. Firma wynajęła ponad 3 600 mkw przestrzeni w należącej do Portu Lotniczego Gdańsk inwestycji. W transakcji pośredniczyła firma JLL Polska, będąca wyłącznym agentem reprezentującym biurowiec.

Firma BBK S.A. jest właścicielem marek home&you oraz Essex, wiodącym importerem i dystrybutorem artykułów wyposażenia wnętrz na rynku polskim i za granicą. To polska firma z Trójmiasta, która od ponad 30 lat towarzyszy Klientom w drodze do stworzenia wymarzonego wnętrza. Rozwinięta sieć sklepów home&you na terenie całej Polski oraz bogata oferta sklepu online (home-you.com/pl/), pozwala dostarczać Klientom szeroką ofertę produktów wnętrzarskich, różnicując ją pod względem m.in. kategorii, cen i stylistyki.

Obecnie główna siedziba BBK S.A. mieści się w Kowalach koło Gdańska, druga siedziba firmy oraz centrum dystrybucyjne znajdują się w Gdańsku. Od maja 2024 roku Zespoły BBK S.A., pracujące obecnie w dwóch różnych lokalizacjach, zostaną połączone w ramach jednej siedziby, którą będzie nowoczesny biurowiec Alpha w ramach kompleksu Airport City Gdańsk.

„Połączenie Zespołów, pracujących obecnie w dwóch różnych lokalizacjach w Gdańsku, to bardzo ważny krok w rozwoju naszej firmy. Od dawna poszukiwaliśmy nowej przestrzeni biurowej, która będzie funkcjonalna i w pełni dopasowana do naszych potrzeb. Ważnym aspektem przy wyborze siedziby, poza najwyższym standardem jej wykończenia, były również rozwiązania proekologiczne, jakie zostały uwzględnione w projekcie Alphy. Doskonała lokalizacja biurowca oraz będące w planach - zielona przestrzeń wypoczynkowa wokół budynku i zielony taras na dachu, z którego będą mogli korzystać nasi Pracownicy - to dodatkowe atuty. Cieszę się, że to właśnie Alpha stanie się nową siedzibą BBK. Wierzę, że w tej nowoczesnej i pięknej przestrzeni będziemy się rozwijać, nawzajem inspirować i osiągać sukcesy.” - mówi Magdalena Barańska, Wiceprezes Zarządu BBK S.A

Beata Lewandowska

Cieszy nas, że tak znaczący najemca docenia tę wyjątkową inwestycję i wierzymy, że sprawdzi się ona jako lokalizacja dla ich nowego biura. Znakomite położenie Alphy, w bezpośrednim sąsiedztwie Portu Lotniczego im. Lecha Wałęsy w Gdańsku, sprawia, że jest to niezwykle atrakcyjna siedziba dla szerokiej gamy najemców. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że mamy możliwość wyłącznego reprezentowania tego biurowca.

Beata Lewandowska

Senior Consultant, Office Agency, JLL Polska

„Kompleks cechuje szereg wyróżników, które są doceniane na rynku, w tym to, że powstał zgodnie z zasadami poszanowania środowiska. Budynek Alpha został już doceniony certyfikatem LEED na poziomie Gold, co świadczy o najwyższych zachowanych standardach, mających na celu stworzenie obiektu przyjaznego środowisku. Wiemy, że tego typu  poświadczenia cenione są przez  wielu najemców, w tym przez BBK.” - mówi Michał Dargacz, Dyrektor ds. Airport City, Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy.

Alpha została oddana do użytkowania w lutym 2022 r. Inwestycja  oferuje łącznie 8 500 mkw przestrzeni biurowej zlokalizowanej na 5 kondygnacjach, w tym lokale przeznaczone na funkcje usługowe na parterze. Budynek wyróżnia się nowoczesną, w pełni przeszkloną fasadą oraz zielonym tarasem na dachu, przeznaczonym do wyłącznego użytku najemców. Zielona przestrzeń wypoczynkowa wokół kompleksu  wkrótce zostanie połączona ze strefą sportu.

Alpha jest idealnym rozwiązaniem dla zagranicznych firm, bądź ich przedstawicieli, którzy często odbywają podróże lotnicze. Ponadto, inwestycję cechuje  doskonały dostęp do środków transportu publicznego - jest jedynym kompleksem biurowym z bezpośrednim dostępem do przystanku Pomorskiej Kolei Metropolitalnej oraz pętli autobusowej. Lokalizacja projektu zapewnia również łatwy dostęp do Obwodnicy Trójmiasta, która jest główną arterią szybkiego przemieszczania się w obrębie Gdańska, Sopotu i Gdyni oraz wyjazdu na autostradę A1.