Gwałtowny rozwój sektora biur serwisowanych w Polsce

Rynek przestrzeni elastycznych i coworkingowych w Polsce rozwija się w bardzo dynamicznym tempie. Podobnie jak w krajach Europy Zachodniej czy w USA udział w rynku wynajmu powierzchni biurowych operatorów oferujących elastyczne rozwiązania nieustająco rośnie.

Warto zauważyć, że np. w centrum Londynu firmy oferujące przestrzenie elastyczne miały prawie 20% udział w całkowitym popycie w 2017 roku. Jest to jasne potwierdzenie, że dynamika wzrostu tego sektora jest niesamowicie wysoka. Znajduje to również potwierdzenie w danych dot. Warszawy. W pierwszym półroczu 2018 operatorzy z tego sektora odpowiadali za 21% całkowitego popytu na biura w centrum miasta. To niewątpliwie rekord w historii polskiego rynku.

Polska coraz bardziej elastyczna

Z naszych danych wynika, że w perspektywie najbliższych miesięcy przestrzenie elastyczne w Polsce będą zajmować już około 180 000 m2. Wszystkimi operatorami biur elastycznych i przestrzeni coworkingowych moglibyśmy więc zapełnić trzy wieże Warsaw Spire. Większość, bo około 70% tych przestrzeni znajdziemy w Warszawie. Niemniej jednak widać duże zainteresowanie operatorów również innymi, największymi miastami w Polsce. To naturalny proces, w którym firmy rozpoczynają działalność w stolicy, a później szukają miejsca na swój biznes również w innych lokalizacjach. Warto wspomnieć również, że trzech głównych graczy na rynku skupia w swoich rękach ponad połowę elastycznych przestrzeni biurowych.

Pod parasolem deweloperów

Potencjał, który drzemie w tego typu powierzchniach już jakiś czas temu zauważyli deweloperzy budynków biurowych. Zarówno Skanska, Echo Investment, Ghelamco czy HB Reavis rozwijają swoje lub współpracujące z nimi koncepty elastyczne mogąc w ten sposób zaoferować wysokiej jakości przestrzenie biurowe nie tylko dużym korporacjom, ale również mniejszym firmom, start-upom czy freelancerom. Gotowa przestrzeń elastyczna to również bardzo dobre rozwiązanie do firm, które dopiero wchodzą do Polski i potrzebują powierzchni tymczasowej, w której można rozpocząć rekrutację i czekać na powierzchnię docelową.

Nie tylko dla start-upów

Coraz częściej również, szczególnie w krajach Europy Zachodniej i w USA, widać rosnące zainteresowanie właśnie korporacji konceptami elastycznymi. Microsoft czy UBS już dzisiaj lokują część swoich pracowników w przestrzeniach coworkingowych. Ten trend będzie również coraz bardziej widoczny w Polsce. Już teraz niektórzy operatorzy wręcz nastawiają się na korporacje i traktują je jako głównych potencjalnych klientów.

Na szybki rozwój przestrzeni elastycznych mogą mieć również wpływ zmiany legislacyjne takie jak np. IFRS16 (MSSF16), czyli nowe standardy księgowe. Zakładają one konieczność umieszczenia w bilansie spółek wszystkich umów najmu zawartych na więcej niż na okres jednego roku. Część firm może dzięki temu zwrócić się ku rozwiązaniom elastycznym zapewniającym krótkie okresy najmu biura.

Jaka przyszłość czeka sektor elastycznych przestrzeni biurowych w Polsce?

Myślę, że ten rynek będzie dalej dynamicznie się rozwijał i dojrzewał, pojawią się najwięksi, światowi gracze na tym rynku, niemniej jednak również mniejsze firmy będą w stanie znaleźć swoją niszę.