Pierwszy najemca na Postępu 14

HB Reavis, międzynarodowa grupa deweloperska działająca na rynkach Europy Środkowo-Wschodniej oraz w Wielkiej Brytanii i w Turcji, podpisała właśnie pierwszą umowę najmu powierzchni biurowej w swoim najnowszym biurowcu przy ul. Postępu 14. W grudniu br. do budynku wprowadzi się AstraZeneca. Jedna z największych firm farmaceutycznych na świecie zajmie prawie 7 000 m kw. na trzech piętrach.

Postępu 14

AstraZeneca jest obecna w Polsce od ponad 20 lat. Spółka należy do światowej czołówki branży farmaceutycznej i dostarcza leki w głównych dziedzinach medycyny: onkologii, pulmonologii, kardiologii, diabetologii, psychiatrii, anestezjologii, antybiotykoterapii. Wytwarzane przez spółkę leki dostępne są w ponad 100 krajach. Na całym świecie firma zatrudnia około 58 000 pracowników, w tym ponad 500 osób w Polsce.

Przy Postępu 14 AstraZeneca zajmie 6 900 m kw. na 5., 6., i 7. piętrze we wschodnim skrzydle biurowca. Do swojej wyłącznej dyspozycji będzie miała również taras o powierzchni 400 m kw. na 5. piętrze. Do nowo wybudowanego biurowca AstraZeneca przeprowadzi się z obecnej siedziby znajdującej się, podobnie jak Postępu 14, w biznesowej części Mokotowa.

- Zależało nam na pozostaniu w tej części miasta, aby nie narażać pracowników na duże zmiany lokalizacyjne. Chwalimy sobie biznesowy Mokotów za jego relatywnie dobrą komunikację z pozostałymi dzielnicami Warszawy, bliskość SKM-ki, obwodnicy i lotniska. Dla pracowników duże znaczenie mają też liczne kawiarnie i restauracje oraz bezpośrednie sąsiedztwo Galerii Mokotów. Na Postępu 14 zdecydowaliśmy się przede wszystkim ze względu na jego nowoczesny i elastyczny układ powierzchni, dzięki któremu będziemy mogli stworzyć bardziej inspirującą i przyjazną przestrzeń do pracy – mówi Beata Paluchowska Dyrektor ds. Personalnych AstraZeneca Pharma Poland.

Międzynarodowa firma doradcza JLL wspierała AstraZeneca w złożonym procesie poszukiwania lokalizacji, negocjacjach umowy najmu, jak również w zakresie koncepcji architektonicznej i realizacji prac fit-out.

Jakub Sylwestrowicz, Dyrektor Działu Reprezentacji Najemcy w JLL, komentuje:
Po dogłębnej analizie rynku wybór padł na Postępu 14 – głównie ze względu na efektywność powierzchni i bardzo dobrą lokalizację pozwalającą na optymalną ekspozycję logotypów najemców. Na uwagę zasługuje także dostępność miejsc parkingowych, bliskość transportu publicznego i specyfikacja techniczna budynku.

Inwestycja Postępu 14 oferuje 34 500 m kw. nowoczesnej powierzchni biurowej. Budynek liczący od siedmiu do dziesięciu kondygnacji naziemnych znajduje się u zbiegu ulic Marynarskiej i Postępu, w bezpośrednim sąsiedztwie przystanków autobusowych i tramwajowych oraz nieopodal stacji szybkiej kolei miejskiej (SKM). Postępu 14 jest jednym z zaledwie kilku zlokalizowanych na Mokotowie obiektów biurowych, które w ramach precertyfikacji otrzymały ocenę BREEAM Excellent. W budynku zastosowano szereg udogodnień dla najemców, wśród nich znalazły się m.in.: system czytania tablic rejestracyjnych przy wjeździe na parking, szybkobieżne windy, stojaki na rowery, natryski oraz stacja ładowania pojazdów elektrycznych.

- Bardzo nam miło, że pierwszą umowę na Postępu 14 podpisaliśmy z tak dużą firmą
jak AstraZeneca. Cieszy nas to tym bardziej, że firma od lat ma swoją siedzibę na Mokotowie i z pewnością obserwowała niejeden budynek, który w ostatnim czasie tu powstał. Zdecydowała się na nasz biurowiec, co jest wyrazem uznania dla wysokiej jakości naszych projektów. Ta przeprowadzka to również dowód na to, że Mokotów pozostaje bardzo atrakcyjną lokalizacją dla dużych międzynarodowych firm, zarówno dla tych nowo przybyłych, jak i tych z Mokotowem już zaprzyjaźnionych – mówi Grzegorz Strutyński, Dyrektor Handlowy i Członek Zarządu HB Reavis Poland.

Budowa Postępu 14 rozpoczęła się w listopadzie 2013 r. Budynek jest drugą – po oddanym do użytku w marcu 2013 r. kompleksie Konstruktorska Business Center – inwestycją HB Reavis na warszawskim Mokotowie i jednocześnie trzecim projektem zrealizowanym przez dewelopera w Warszawie. Dotychczas firma HB Reavis dostarczyła na stołeczny rynek blisko 132 000 m kw. wysokiej klasy powierzchni biurowej. W realizacji pozostaje kolejne 120 000 m kw.