Zwykle stawiam na proste i szybkie przepisy, które sprawdzają się zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na niezobowiązujące spotkania w gronie znajomych
Grzyby w wersji al forno, czyli chrupiące paszteciki z podgrzybkami i prawdziwkami
12
1 godzina
Co kupić?
- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
- 20 g suszonych prawdziwków
- 400 g mrożonych podgrzybków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- mak do posypania
- olej
- Sól, pieprz, rozmaryn lub tymianek
Jak przygotować?
Farsz
- Prawdziwki moczymy przez minimum 2 godziny, a podgrzybki rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
- Cebulę, czosnek i grzyby siekamy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy czosnek i cebulą i podsmażamy na złocisty kolor.
- Następnie dodajemy grzyby, całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, i chwilę smażymy, na koniec dodając bułkę tartą, Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Paszteciki
- Jeden płat ciasta kładziemy na drugim, a następnie równą warstwą rozkładamy farsz grzybowy pozostawiając pasek 5 cm bez farszu po dłuższej stronie ciasta, który smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Ciasto (od dłuższej krawędzi) zwijamy w rulon. Część bez farszu powinna pozostać na koniec zwijania, co pozwala skleić krawędzie.
- Rulon kroimy na 12 równych kawałków, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Każdy kawałek należy lekko przygnieść ręką, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
- Paszteciki pieczemy około 20-30 minut (aż się zrumienią) w 180°C.