play

Grzyby w wersji al forno, czyli chrupiące paszteciki z podgrzybkami i prawdziwkami

Marcin Faleńczyk

Zwykle stawiam na proste i szybkie przepisy, które sprawdzają się zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na niezobowiązujące spotkania w gronie znajomych

Marcin Faleńczyk

Dyrektor Biura JLL w Gdańsku

Co kupić?

  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
  • 20 g suszonych prawdziwków
  • 400 g mrożonych podgrzybków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • mak do posypania
  • olej
  • Sól, pieprz, rozmaryn lub tymianek

Jak przygotować?

Farsz

  • Prawdziwki moczymy przez minimum 2 godziny, a podgrzybki rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
  • Cebulę, czosnek i grzyby siekamy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy czosnek i cebulą i podsmażamy na złocisty kolor.
  • Następnie dodajemy grzyby, całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, i chwilę smażymy, na koniec dodając bułkę tartą, Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Paszteciki

  • Jeden płat ciasta kładziemy na drugim, a następnie równą warstwą rozkładamy farsz grzybowy pozostawiając pasek 5 cm bez farszu po dłuższej stronie ciasta, który smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Ciasto (od dłuższej krawędzi) zwijamy w rulon. Część bez farszu powinna pozostać na koniec zwijania, co pozwala skleić krawędzie.
  • Rulon kroimy na 12 równych kawałków, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Każdy kawałek należy lekko przygnieść ręką, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
  • Paszteciki pieczemy około 20-30 minut (aż się zrumienią) w 180°C.

Formularz kontaktowy

Wybierz oddział

Wypełnij formularz

*
*
*
*