play

Kojący aromat świąt, czyli tradycyjna i pełna smaku zupa grzybowa z pietruszkowymi kluseczkami

Maximilian Mendel

Od czasu kiedy mieszkam w Polsce, co roku jem wg polskiej tradycji świątecznej. Bardzo lubię to menu za jego rozmaitość - aż 12 potraw! Można się delektować, zwłaszcza, że wszystko to w wersji bezmięsnej.

Maximilian Mendel

Dyrektor Działu Inwestycji Mieszkaniowych

Co kupić?

  • 1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 średni korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora)
  • 1 duża cebula
  • 100 g suszonych prawdziwków
  • 2,5 l wody
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łodygi tymianku
  • 6-7 ziaren pieprzu
  • Sól, pieprz mielony

Kluseczki

  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • Szczypta soli
  • Natka pietruszki

Jak przygotować?

  • Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 4 godziny (można to zrobić nawet dzień wcześniej, pamiętając, żeby po namoczeniu nie wylewać wody), a następnie kroimy na około 3 cm kawałki.
  • Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodając ziele angielskie, tymianek, liście laurowe i ziarna pieprzu, a następnie gotujemy na średnim ogniu.
  • W tym czasie cebulę w łupinie kroimy na grube plastry, opalamy nad płomieniem lub na patelni z niewielką ilością oleju (powinna nabrać czarnego koloru) i od razu dodajemy do gotujących się warzyw.
  • Po tym, jak warzywa zmiękną, a woda trochę się zredukuje, wyjmujemy włoszczyznę*, dodajemy grzyby i połowę wody, która została z namaczania. Całość gotujemy około 45-60 minut, aż grzyby będą miękkie.
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem.

*Włoszczyznę można pokroić w małą kostkę i dodać do zupy.

Kluski pietruszkowe
(możemy je przygotować w czasie gotowania zupy):

  • Siekamy drobno natkę pietruszki i przekładamy do głębokiej miski, do której dodajemy jajka i wodę, całość miksujemy blenderem, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  • W niedużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.
  • Niewielką ilość ciasta przekładamy na płaski talerz i do lekko gotującej się wody „ściągamy” łyżką kawałki ciasta. Za każdym razem moczymy łyżkę we wrzątku, to ułatwia pracę!

Formularz kontaktowy

Wybierz oddział

Wypełnij formularz

*
*
*
*