Od czasu kiedy mieszkam w Polsce, co roku jem wg polskiej tradycji świątecznej. Bardzo lubię to menu za jego rozmaitość - aż 12 potraw! Można się delektować, zwłaszcza, że wszystko to w wersji bezmięsnej.
Kojący aromat świąt, czyli tradycyjna i pełna smaku zupa grzybowa z pietruszkowymi kluseczkami
5
2,5 godziny
Co kupić?
- 1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 średni korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora)
- 1 duża cebula
- 100 g suszonych prawdziwków
- 2,5 l wody
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
- 2-3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łodygi tymianku
- 6-7 ziaren pieprzu
- Sól, pieprz mielony
Kluseczki
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- Szczypta soli
- Natka pietruszki
Jak przygotować?
- Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 4 godziny (można to zrobić nawet dzień wcześniej, pamiętając, żeby po namoczeniu nie wylewać wody), a następnie kroimy na około 3 cm kawałki.
- Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodając ziele angielskie, tymianek, liście laurowe i ziarna pieprzu, a następnie gotujemy na średnim ogniu.
- W tym czasie cebulę w łupinie kroimy na grube plastry, opalamy nad płomieniem lub na patelni z niewielką ilością oleju (powinna nabrać czarnego koloru) i od razu dodajemy do gotujących się warzyw.
- Po tym, jak warzywa zmiękną, a woda trochę się zredukuje, wyjmujemy włoszczyznę*, dodajemy grzyby i połowę wody, która została z namaczania. Całość gotujemy około 45-60 minut, aż grzyby będą miękkie.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.
*Włoszczyznę można pokroić w małą kostkę i dodać do zupy.
Kluski pietruszkowe
(możemy je przygotować w czasie gotowania zupy):
- Siekamy drobno natkę pietruszki i przekładamy do głębokiej miski, do której dodajemy jajka i wodę, całość miksujemy blenderem, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- W niedużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.
- Niewielką ilość ciasta przekładamy na płaski talerz i do lekko gotującej się wody „ściągamy” łyżką kawałki ciasta. Za każdym razem moczymy łyżkę we wrzątku, to ułatwia pracę!