play

Wigilijna bomba witaminowa, czyli krem z buraka na zakwasie*

Tomasz Olszewski

Nie jestem fanem zup i nawet dla świątecznych rzadko robię wyjątek. Lubię za to innowacje i rzeczy, które idą z duchem czasów. Nawet w tradycyjne święta warto sięgać po coś nowego.

Tomasz Olszewski

Dyrektor Działu Powierzchni Magazynowo - Przemysłowych w Europie Środkowo – Wschodniej

Co kupić?

  • 1,5 l wywaru z warzywa
  • 6 średniej wielkości buraków
  • ½ cebuli
  • ½ jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 100 ml zakwasu z buraków
  • Sól, pieprz

*fit and health

Jak przygotować?

  • Na początku obieramy i myjemy buraki. Pieczemy je przez około godzinę w temperaturze 180°C i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W międzyczasie obieramy jabłko i wycinamy z niego gniazdo nasienne. Jabłko, cebulę, czosnek i buraki kroimy w plastry.
  • W garnku na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy buraki, czosnek i jabłko, a całość dusimy ok. 15 minut.
  • Do garnka wlewamy połowę bulionu i gotujemy 30 minut pod przykryciem.
  • Całość miksujemy blenderem i dodajemy do niego zakwas oraz sól i pieprz. Jeśli krem jest za gęsty – dolewamy nieco więcej bulionu.

Formularz kontaktowy

Wybierz oddział

Wypełnij formularz

*
*
*
*