Nie jestem fanem zup i nawet dla świątecznych rzadko robię wyjątek. Lubię za to innowacje i rzeczy, które idą z duchem czasów. Nawet w tradycyjne święta warto sięgać po coś nowego.
Wigilijna bomba witaminowa, czyli krem z buraka na zakwasie*
4
2 godziny
Co kupić?
- 1,5 l wywaru z warzywa
- 6 średniej wielkości buraków
- ½ cebuli
- ½ jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 100 ml zakwasu z buraków
- Sól, pieprz
*fit and health
Jak przygotować?
- Na początku obieramy i myjemy buraki. Pieczemy je przez około godzinę w temperaturze 180°C i odstawiamy do ostygnięcia.
- W międzyczasie obieramy jabłko i wycinamy z niego gniazdo nasienne. Jabłko, cebulę, czosnek i buraki kroimy w plastry.
- W garnku na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy buraki, czosnek i jabłko, a całość dusimy ok. 15 minut.
- Do garnka wlewamy połowę bulionu i gotujemy 30 minut pod przykryciem.
- Całość miksujemy blenderem i dodajemy do niego zakwas oraz sól i pieprz. Jeśli krem jest za gęsty – dolewamy nieco więcej bulionu.