Nic tak nie poprawia humoru jak czekolada. Domowe trufle mają nad tymi ze sklepowych zestawów taką przewagę, że można puścić wodze fantazji i zrobić tylko te smaki, które się najbardziej lubi! Chili? Mniam!
Kulinarny prezent, czyli prawdziwe trufle czekoladowe
20-30
2,5 godziny
Co kupić?
Czekolada biała z kokosem
- 200 g białej czekolady
- 30 g słodkiej, płynnej śmietany 30%
- 30 g masła
- Wiórki kokosowe
- 2 krople olejku migdałowego
Czekolada mleczna z pomarańczami i chilli
- 200 g czekolady mlecznej
- 60 g słodkiej, płynnej śmietany 30%
- 30 g masła
- 50 g kandyzowana skórka pomarańczy
- 1 op. chilli mielone
Czekolada deserowa z orzechami
- 250 g gorzkiej czekolady mi. 55% kakao
- 200 g śmietanki 30%
- 10 g cukru
- 50 g masła
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów włoskich
Jak przygotować?
Posypki: kakao, wiórki kokosowe, siekane orzechy, sezam, itp.
- Do metalowej miski dodajemy pokruszoną czekoladę, śmietanę i masło.
- Rondelek, na który wygodnie można ustawić miskę, w połowie napełniamy wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy nieco ogień, ustawiamy miskę na rondlu.
- Gotujemy wodę dopóki czekolada w misce się nie rozpuści, mieszając zawartość co jakiś czas.
- Kiedy masa zrobi się gładka, możemy zacząć dodawać dodatki smakowe. Można również stworzyć własne kompozycje smakowe zachowując proporcje.
- Następnie pozostawiamy masy do ostygnięcia, najlepiej wstawiając je do lodówki.
- Po kilku godzinach wyjmujemy miskę z lodówki, małą łyżeczką nabieramy trochę masy, formujemy z niej kulkę o średnicy około 2-3 cm i obtaczamy w wybranej posypce.