play

Kulinarny prezent, czyli prawdziwe trufle czekoladowe

Anna Wysocka

Nic tak nie poprawia humoru jak czekolada. Domowe trufle mają nad tymi ze sklepowych zestawów taką przewagę, że można puścić wodze fantazji i zrobić tylko te smaki, które się najbardziej lubi! Chili? Mniam!

Anna Wysocka

Dyrektor Działu Wynajmu Powierzchni Handlowych

Co kupić?

Czekolada biała z kokosem

  • 200 g białej czekolady
  • 30 g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 30 g masła
  • Wiórki kokosowe
  • 2 krople olejku migdałowego

Czekolada mleczna z pomarańczami i chilli

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 60 g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 30 g masła
  • 50 g kandyzowana skórka pomarańczy
  • 1 op. chilli mielone

Czekolada deserowa z orzechami

  • 250 g gorzkiej czekolady mi. 55% kakao
  • 200 g śmietanki 30%
  • 10 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów włoskich

Jak przygotować?

Posypki: kakao, wiórki kokosowe, siekane orzechy, sezam, itp.

  • Do metalowej miski dodajemy pokruszoną czekoladę, śmietanę i masło.
  • Rondelek, na który wygodnie można ustawić miskę, w połowie napełniamy wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy nieco ogień, ustawiamy miskę na rondlu.
  • Gotujemy wodę dopóki czekolada w misce się nie rozpuści, mieszając zawartość co jakiś czas.
  • Kiedy masa zrobi się gładka, możemy zacząć dodawać dodatki smakowe. Można również stworzyć własne kompozycje smakowe zachowując proporcje.
  • Następnie pozostawiamy masy do ostygnięcia, najlepiej wstawiając je do lodówki.
  • Po kilku godzinach wyjmujemy miskę z lodówki, małą łyżeczką nabieramy trochę masy, formujemy z niej kulkę o średnicy około 2-3 cm i obtaczamy w wybranej posypce.

Formularz kontaktowy

Wybierz oddział

Wypełnij formularz

*
*
*
*