play

Święta w wersji fit, czyli zdrowe i pyszne pieczone jabłko z bakaliami*

Łukasz Dobrzański

Polskie święta to festiwal pyszności, ale też ciężka przeprawa dla tych, którzy próbują przez cały rok odżywiać się zdrowo bez wymówek. Wszelkie smaczne alternatywy dla makowców i serników przyjmuję również z entuzjazmem.

Łukasz Dobrzański

Dyrektor Biura JLL w Łodzi

Co kupić?

  • 4 duże jabłka
  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 30 g rodzynek
  • 30 g żurawiny
  • 6 suszonych śliwek
  • 30 g łyżki orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • Miód
  • 10 g skórki pomarańczowej
  • Cynamon
  • Mielony kardamon
  • 1 laska wanilii

* fit and healthy

Jak przygotować?

  • Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a śliwkę kroimy w kostkę.
  • Ścinamy ok. 1/3 jabłka (część z ogonkiem) i wydrążamy środek, aby pozostała skorupka o grubości ścianek około 1 cm.
  • Miąższ z wydrążonego jabłka siekamy, mieszamy z kaszą, bakaliami, posiekanymi orzechami, 2 łyżkami miodu, ziarnami wanilii, szczyptą cynamonu i kardamonu.
  • Farsz nakładamy do jabłek, przykrywamy je odciętą częścią, ustawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez około 25 minut w 180°C. Przed podaniem polewamy miodem.

Formularz kontaktowy

Wybierz oddział

Wypełnij formularz

*
*
*
*