Pieczenie i dekorowanie pierników, to jedna z naszych domowych przedświątecznych tradycji. Znam też wielu dorosłych, którzy - jeśli tylko nadarzy się okazja, z pasją włączają się w tą zabawę odnajdując w sobie dziecięcą radość.
Nie tylko pierniczki, czyli piernikowe muffiny z marchewki*
12
45 minut
Co kupić?
- 3 średnie marchewki lub 2 szklanki wiórek z marchwi po przeciśniętym soku
- 120 ml oleju roślinnego
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (bez skrobi, sprawdź skład)
* zero waste (możesz użyć wiórek z marchwi pozostałych w sokowirówce)
Jak przygotować?
- Do miski ścieramy obrane marchewki lub przekładamy wiórki marchwi. Dodajemy do niej olej, mleko, jajko i wszystko mieszamy rózgą.
- Następnie wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę piernikową i delikatnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników (nie można robić tego zbyt długo).
- Do formy na muffiny wkładamy papilotki, napełniamy je masą i pieczemy 20-25 minut w 180°C.