play

Nie tylko pierniczki, czyli piernikowe muffiny z marchewki*

Joanna Kieszczyńska

Pieczenie i dekorowanie pierników, to jedna z naszych domowych przedświątecznych tradycji. Znam też wielu dorosłych, którzy - jeśli tylko nadarzy się okazja, z pasją włączają się w tą zabawę odnajdując w sobie dziecięcą radość.

Joanna Kieszczyńska

Dyrektor, Dział Gruntów Inwestycyjnych

Co kupić?

  • 3 średnie marchewki lub 2 szklanki wiórek z marchwi po przeciśniętym soku
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (bez skrobi, sprawdź skład)

* zero waste (możesz użyć wiórek z marchwi pozostałych w sokowirówce)

Jak przygotować?

  • Do miski ścieramy obrane marchewki lub przekładamy wiórki marchwi. Dodajemy do niej olej, mleko, jajko i wszystko mieszamy rózgą.
  • Następnie wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę piernikową i delikatnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników (nie można robić tego zbyt długo).
  • Do formy na muffiny wkładamy papilotki, napełniamy je masą i pieczemy 20-25 minut w 180°C.

Formularz kontaktowy

Wybierz oddział

Wypełnij formularz

*
*
*
*