play

Włoska pasta na słodko, czyli conghilioni faszerowane makiem z sosem karmelowym i migdałami

Joanna Kaczmarek-Walas

Tradycyjne makiełki w śródziemnomorskim stylu? Świat stoi przed nami otworem - nawet jeśli ostatnio tylko za sprawą kulinariów. Jeśli da się łączyć i mieszać to, co lubimy najbardziej, tym lepiej.

Joanna Kaczmarek-Walas

Dyrektor, Dział Wycen

Co kupić?

  • 300 g makaronu conghilioni
  • 400 g gotowej masy makowej
  • 200 ml śmietanki 36% (schłodzona)
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 100 g cukru
  • 30 g masła
  • 80 ml śmietanki 30%

Jak przygotować?

Sos karmelowy
(zamiast sosu można użyć także miodu)

  • 100 g cukru rozpuszczamy na patelni i po tym, jak nabierze złotego koloru, dodajemy 30 g masła, mieszamy i powoli dolewamy 80 ml śmietanki.

Faszerowany makaron:

  • Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy przelewając obficie zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.
  • Migdały prażymy na suchej patelni.
  • Śmietankę 36% ubijamy na sztywno, a masę makową przekładamy do dużej miski i łączymy ją z ubitą śmietaną.
  • Tak przygotowaną masę nakładamy do makaronowych muszli, które układamy na talerzu i polewamy sosem lub miodem oraz posypujemy prażonymi migdałami.

Formularz kontaktowy

Wybierz oddział

Wypełnij formularz

*
*
*
*