Tradycyjne makiełki w śródziemnomorskim stylu? Świat stoi przed nami otworem - nawet jeśli ostatnio tylko za sprawą kulinariów. Jeśli da się łączyć i mieszać to, co lubimy najbardziej, tym lepiej.
Włoska pasta na słodko, czyli conghilioni faszerowane makiem z sosem karmelowym i migdałami
5
1,5 godziny
Co kupić?
- 300 g makaronu conghilioni
- 400 g gotowej masy makowej
- 200 ml śmietanki 36% (schłodzona)
- 50 g migdałów w płatkach
- 100 g cukru
- 30 g masła
- 80 ml śmietanki 30%
Jak przygotować?
Sos karmelowy
(zamiast sosu można użyć także miodu)
- 100 g cukru rozpuszczamy na patelni i po tym, jak nabierze złotego koloru, dodajemy 30 g masła, mieszamy i powoli dolewamy 80 ml śmietanki.
Faszerowany makaron:
- Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy przelewając obficie zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.
- Migdały prażymy na suchej patelni.
- Śmietankę 36% ubijamy na sztywno, a masę makową przekładamy do dużej miski i łączymy ją z ubitą śmietaną.
- Tak przygotowaną masę nakładamy do makaronowych muszli, które układamy na talerzu i polewamy sosem lub miodem oraz posypujemy prażonymi migdałami.