play

Uczta dla (nie)mięsożerców, czyli uzależniający pasztet z soczewicy i marchwi *

Agata Janda

W moim świątecznym menu królują bardzo tradycyjne potrawy, ale coraz więcej wśród moich przyjaciół wegan i wegetarian, i to dla nich tworzę nowe świąteczne tradycje.

Agata Janda

Dyrektor Działu Doradztwa Hotelowego

Co kupić?

  • 500 g marchewki
  • 100 g surowej kaszy jaglanej
  • 300 g surowej czerwonej soczewicy
  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 ml bulionu jarzynowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • 50 g masła

* możesz wykorzystać wiórki z marchwi, które pozostają w sokowirówce po wyciśniętym soku
* zero waste
* fit and healthy

Jak przygotować?

  • Cebulę i czosnek siekamy na małą kostkę, a marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  • Na dużej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy marchew i smażymy jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty.
  • Do marchwi wlewamy 250 ml bulionu i gotujemy aż zmięknie. Następnie dodajemy resztę bulionu, masło, suchą soczewicę oraz suchą kaszę jaglaną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  • Gotujemy przez około 15 minut, aż składniki będą miękkie i wchłoną cały płyn. Pozostawiamy do ostudzenia.
  • Odcedzoną ciecierzycę miksujemy blenderem, dodajemy zawartość patelni i jeszcze przez chwilę blendujemy (masa nie musi być idealnie gładka).
  • Na koniec dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
  • Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy masą i pieczemy przez około 1 godzinę w 180°C. Pamiętajmy, aby przed pokrojeniem pasztetu go ostudzić!

Formularz kontaktowy

Wybierz oddział

Wypełnij formularz

*
*
*
*