play

Wigilijny evergreen, czyli delikatne pierogi z kapustą i grzybami

Tomasz Czuba

Uwielbiam pierogi pod każdą postacią, a bez tych z grzybami nie wyobrażam sobie Wigilii. Lepić ich nie lubię ale jestem mistrzem w wałkowaniu ciasta, wykrawaniu kółek szklanką i .....jedzeniu.

Tomasz Czuba

Dyrektor Działu Wynajmu Powierzchni Biurowych

Co kupić?

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 70 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 550 g mąki
  • 350 ml gorącej wody
  • 30 g masła
  • Sól, pieprz, majeranek

Jak przygotować?

Farsz

  • Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum godzinę.
  • Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut (od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć).
  • Grzyby odsączamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak aby je przykryła i gotujemy około 45 minut do momentu, kiedy zmiękną.
  • Kapustę i grzyby siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle aż się zrumieni. Do niej dodajemy kapustę i grzyby i dusimy około 15 minut doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.

Ciasto

  • Do miski wsypujemy mąkę.
  • W rondlu podgrzewamy wodę z masłem, którą dolewamy stopniowo do mąki.
  • Zaczynamy zagniatać ciasto przez około 2-3 minuty, a następnie przekładamy je na blat/stolnicę oprószoną mąką, i przykrywamy na 10 minut bardzo gorącą miską (można ją zagrzać w piekarniku).
  • Ciasto wałkujemy, często je przekładając, żeby nie przykleiło się do blatu. Wycinamy kółka szklanką.
  • Na środek każdego kółka nakładamy 1 łyżkę farszu, składamy je na pół i mocno ściskamy.

Formularz kontaktowy

Wybierz oddział

Wypełnij formularz

*
*
*
*