Uwielbiam pierogi pod każdą postacią, a bez tych z grzybami nie wyobrażam sobie Wigilii. Lepić ich nie lubię ale jestem mistrzem w wałkowaniu ciasta, wykrawaniu kółek szklanką i .....jedzeniu.
Wigilijny evergreen, czyli delikatne pierogi z kapustą i grzybami
50
2,5 godziny
Co kupić?
- 500 g kiszonej kapusty
- 70 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 550 g mąki
- 350 ml gorącej wody
- 30 g masła
- Sól, pieprz, majeranek
Jak przygotować?
Farsz
- Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum godzinę.
- Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut (od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć).
- Grzyby odsączamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak aby je przykryła i gotujemy około 45 minut do momentu, kiedy zmiękną.
- Kapustę i grzyby siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle aż się zrumieni. Do niej dodajemy kapustę i grzyby i dusimy około 15 minut doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.
Ciasto
- Do miski wsypujemy mąkę.
- W rondlu podgrzewamy wodę z masłem, którą dolewamy stopniowo do mąki.
- Zaczynamy zagniatać ciasto przez około 2-3 minuty, a następnie przekładamy je na blat/stolnicę oprószoną mąką, i przykrywamy na 10 minut bardzo gorącą miską (można ją zagrzać w piekarniku).
- Ciasto wałkujemy, często je przekładając, żeby nie przykleiło się do blatu. Wycinamy kółka szklanką.
- Na środek każdego kółka nakładamy 1 łyżkę farszu, składamy je na pół i mocno ściskamy.