play

Tradycja idzie z duchem czasu, czyli zaskakująco delikatny karp w migdałach*

Tomasz Mika

Z dziecięcych lat karpia wspominam głównie jako przedświątecznego lokatora domowej łazienki. Dziś sprawia mi radość przede wszystkim smakiem – zwłaszcza w nowocześniejszej kulinarnej odsłonie.

Tomasz Mika

Dyrektor Działu Powierzchni Magazynowo - Przemysłowych w Polsce

Co kupić?

  • 3 średnie filety karpia bez skóry
  • 1 l mleka
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g migdałów w płatkach
  • sól, pieprz

* fit and healthy

Jak przygotować?

  • Umyte filety wkładamy do dużej miski, dodajemy do nich plasterki czosnku, zalewamy mlekiem, przykrywamy (np. talerzem) i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Odsączone z zalewy filety dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na szerokie paski.
  • Roztrzepujemy jajka dodając 1 łyżkę zimnej wody. Migdały przesypujemy do miski. Filety doprawiamy solą i pieprzem, moczymy w jajku, a następnie dokładnie obtaczamy w migdałach.
  • Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zrumieni. Jeśli migdały zaczną się przypalać, filety można dopiec w piekarniku w 160°C przez około 10 min.

Formularz kontaktowy

Wybierz oddział

Wypełnij formularz

*
*
*
*