Nowe oblicze home office

Środowisko pracy szybciej niż kiedykolwiek w historii przechodzi proces znacznych zmian. Globalny test pracy zdalnej został wdrożony na niespotykaną dotąd skalę. Jeszcze do niedawna jednym z głównych benefitów wskazywanych przez pracowników była możliwość pracy zdalnej. Z domu pracowaliśmy sporadycznie, szukając przede wszystkim skupienia i ciszy. Aktualnie home office nie jest kwestią wyboru, a koniecznością. Musieliśmy zmienić swoje dotychczasowe nawyki aby dostosować się do nowej rzeczywistości i nowych, nie zawsze dogodnych warunków pracy. Elastyczne metody pracy jednak są zaledwie jedną z konsekwencji aktualnej sytuacji rynkowej. Długofalowo branża nieruchomości jeszcze mocniej skupi się na cyfrowej transformacji, co pozwoli szybciej i bardziej zwinnie odpowiadać na gwałtowne zmiany i wydarzenia.

A jak dokładnie oceniamy home office po kilku tygodniach pracy z kanapy, czy fotela? Zespół JLL przeprowadził ankietę wśród swoich pracowników, w której analizowaliśmy nastroje wobec pracy zdalnej i pracy w biurze. Badanie odbyło się pod koniec marca, a wzięło w nim udział prawie 700 osób, z czego prawie 40% uczestników badania albo w ogóle nie korzystała z home office, albo pracowała z domu zaledwie jeden dzień w miesiącu.

GŁÓWNE WNIOSKI

Z przeprowadoznych przez nas badań wynika, że 46% przebadanych osób dzięki przejściu na obowiązkowy home office sięga teraz po nowe narzędzia do współpracy wirtualnej, których do tej pory nie używało, a aż 93% zadeklarowało, że będą z nich korzystać również w przyszłości. Największa popularnością cieszą w tym czasie MS Teams, Webex, Zoom oraz Miro, Discord i Adobe. Co ważne, osoby, które do tej pory mniej pracowały w trybie home workingu, są zadowolone z działania firmowych systemów IT. Z kolei osoby z większym doświadczeniem w tym obszarze, wypracowały już sobie odpowiednie systemy pracy i relacje z innymi współpracownikami.

Dzięki pracy z domu nie tracimy czasu na dojazdy, mamy poczucie, że nie jesteśmy wybijani z rytmu pracy przez innych współpracowników i dodatkowo możemy spędzić więcej czasu z rodziną. Jednak z drugiej strony mamy ograniczoną liczbę różnorodnych aktywności w ciągu dnia, odczuwamy poczucie izolacji i obniżenie ergonomii naszego miejsca pracy. Wymienione elementy były wskazywane niezależnie od ankietowanej grupy. Są to uniwersalne cechy wskazane zarówno przez kobiety, jak i mężczyzn, a także osoby, które mają doświadczenie w pracy zdalnej jak i te, które tego doświadczenia nie mają.

Biura powstają po to, abyśmy mogli efektywnie współpracować z klientami i naszymi kolegami i koleżankami z pracy, dostarczając ergonomiczne miejsca pracy i sprawnie działające technologie. Co ważne, nasza motywacja jest większa, kiedy pracujemy w biurze. Podobnie jest też z naszym poczuciem przynależności do firmy, co wynika z faktu częstych, spontanicznych interakcji ze współpracownikami. Z kolei home office oznacza mniejszą liczbę czynników, które nas rozpraszają, oraz niższy poziom hałasu (jeśli nie mamy dzieci).

Za czym najbardziej tęskinmy pracując z domu? Najbardziej podczas pracy zdalnej brakuje nam interakcji z innymi współpracownikami, odpowiedniego sprzętu, z którego do tej pory korzystaliśmy w biurze, a także miejsca, które mogłoby nas zainspirować do pracy. Dodatkowo brakuje nam dyscypliny i odpoczynku od dzieci, które więcej czasu spędzają teraz z nami, np. przy odrabianiu lekcji.

JAK EFEKTYWNIEJ PRACOWAĆ W DOMU?

Aby zwiększyć efektywność i wydajność pracy z domu, warto wprowadzić kilka rozwiązań. Przede wszystkim warto skracać spotkania aby w jak najbardziej efektywny sposób wykorzystać czas na pracę. Używanie innych form komunikacji niż maile, pozwoli na szybsze załatwianie spraw, np. rozmowa telefoniczna. Z kolei zaktualizowany kalendarz pomoże nam szybko i sprawnie zorganizować czas i plan pracy w ciągu dnia.

Co zrobić aby mieć więcej energii do pracy? Z pewnością warto dbać o aktywność fizyczną i robienie przerw w trakcie pracy. Krótki spacer czy chociażby wyjście na balkon i złapanie oddechu na świeżym powietrzu z pewnością pomogą nam spojrzeć na wykonywane zadania z innej perspektywy. W sytuacjach stresowych można sięgać po techniki mindfulness oraz słuchanie muzyki relaksacyjnej. Uporządkowane stanowisko pracy oraz ograniczenie dostępu do rozpraszających informacji w dużym stopniu wzmacniają naszą efektywność i wydajność pracy.

Warto również zastanowić się nad wdrożeniem 2 metod pracy:

1. Activity Based Home – polega na kreatywnej aranżacji swojego domu tak aby poszczególne przestrzenia wspierały wykonywane aktywności np. praca na stojąco przy parapecie, praca w skupieniu na łóżku w sypialni, telekonferencja chodząc w kuchni. To także wdrożenie nowych zasad i etykiety pracy z domu tj. wspólny kalendarz telekonferencji partnerów, polityka otwartych i zamkniętych drzwi, czy też harmonogram przygotowywania posiłków.
  2. Work Life Integration – połączenie życia i pracy tak, aby stanowiły jedność. Warto przeplatać dzień pracy z obowiązkami rodzinnymi, aby pogodzić oba często nakładające się zobowiązania, zwłaszcza jeśli mamy dzieci wymagające opieki.

JAKIE DZIAŁANIA POWINNIŚMY WDROŻYĆ PRZED POWROTEM DO BIURA?

Pracując w biurze jesteśmy dużo bardziej produktywni, szybciej kończymy zadania i realizujemy projekty. Z kolei podczas pracy zdalnej mamy więcej czasu dla rodziny, lepiej radzimy sobie z obowiązkami domowymi i regularnie jemy. Dlatego też po powrocie do biura powinniśmy znaleźć „złoty środek” i starać się, jak najlepiej połączyć efektywną pracę z życiem prywatnym.

Aby pomóc pracownikom wrócić bezpiecznie i sprawnie do biura, powinniśmy przygotować odpowiedni plan komunikacji, który będzie informował o zasadach korzystania z biura, poruszania się po budynku, czy odbywania spotkań w salach konferencyjnych. Warto wdrożyć etykietę dotyczącą tego, jak korzystać z biura, która będzie uwzględniać zasady stosowane wobec gości, informacje, jaki dystans zachować i z jakich urządzeń możemy korzystać. Zmiany powinny być wdrażane na bieżąco zgodnie z monitorowaniem wykorzystanej przestrzeni biurowej.

Powrót do biura wymusi na nas pracę nad efektywnymi systemami pracy zdalnej, redukcją kosztów, czy badaniami i opracowaniem danych związanych z utrzymaniem efektywności pracowników w biurze. Istotne okażą się procedury i obostrzenia jakie mogą być wykorzystane również w kolejnej tego typu sytuacji w przyszłości. W firmach powstaną zespoły osób odpowiedzialnych za wdrożenie zmian, monitoring sytuacji i kontrolę wdrażanych rozwiązań.

Zapraszamy do kontaktu, chętnie przygotujemy ankietę badającą potrzeby Państwa pracowników i pomożemy wdrożyć odpowiednio dostosowane systemy pracy zdalnej.

Powiązane newsy